Kto ma ochotę na lekkie, warzywne, jednogarnkowe danie? W takim razie zapraszam do przepisu ;)
Składniki:
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy wszystkie przyprawy.
Boczniaki dokładnie myjemy, odcinamy ogonki (nie będziemy ich używać) a same kapelusze kroimy na kawałki. Pokrojone boczniaki wrzucamy do cebulki i podsmażamy.
Selera naciowego myjemy, kroimy na małe kawałki i dorzucamy do naszego garnka. Chwilę podsmażamy a następnie dolewamy ok 250ml wody. Wodę możemy zastąpić bulionem warzywnym ale jeśli go nie mamy to po prostu mocniej przyprawimy nasz gulasz.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę i wrzucamy do gulaszu. Gotujemy pod przykryciem ok 10 minut. W tym czasie myjemy cukinię, kroimy w kosteczkę i dodajemy do garnka. Całość jeszcze dusimy pod przykryciem do miękkości i dodatkowo przyprawiamy do smaku. Podajemy posypane natką pietruszki.
Składniki:
- 5-6 ziemniaków
- kilka sztuk boczniaków (ja kupiłam tackę boczniaków)
- 1 duża cukinia
- 2 łodygi selera naciowego
- cebula
- łyżka masła klarowanego
- gałązka natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- szczypta pieprzu ziołowego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy wszystkie przyprawy.
Boczniaki dokładnie myjemy, odcinamy ogonki (nie będziemy ich używać) a same kapelusze kroimy na kawałki. Pokrojone boczniaki wrzucamy do cebulki i podsmażamy.
Selera naciowego myjemy, kroimy na małe kawałki i dorzucamy do naszego garnka. Chwilę podsmażamy a następnie dolewamy ok 250ml wody. Wodę możemy zastąpić bulionem warzywnym ale jeśli go nie mamy to po prostu mocniej przyprawimy nasz gulasz.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę i wrzucamy do gulaszu. Gotujemy pod przykryciem ok 10 minut. W tym czasie myjemy cukinię, kroimy w kosteczkę i dodajemy do garnka. Całość jeszcze dusimy pod przykryciem do miękkości i dodatkowo przyprawiamy do smaku. Podajemy posypane natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz