Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

     Pieczenie ciastek zawsze wydawało mi się zajęciem trudnym oraz wymagającym specjalnych sprzętów i przyrządów kuchennych, których nie posiadam. Byłam w błędzie. Można zrobić to łatwo, szybko i przyjemne. Efekt jest przepyszny, a jedyne sprzęty potrzebne do tego to zwykły mikser i oczywiście piekarnik :) Inspirację zaczerpnęłam ze strony Kwestia smaku ale w ciastkach przez mnie pieczonych zawsze eksperymentuję z różnego rodzaju mąkami oraz staram się nie używać cukru tylko jego zamienniki np. erytrol.

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą


Składniki:
  • 80 g masła
  • 100 g masła orzechowego (z orzeszkami lub bez)
  • 150 g erytrolu
  • 1 jajko
  • 150 g mąki (50 g pszennej + 50 g razowej + 50 g konopnej)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • gorzka czekolada

Wykonanie:

Masło i masło orzechowe wyciągamy wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie ucieramy je z erytrolem i jajkiem. Do puszystej masy dodajemy stopniowo składniki suche (mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą). Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję wsypujemy pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę i mieszamy łyżką.

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Blaszaną półkę z piekarnika wykładamy papierem.
 
Ciasteczka najlepiej formować w jednorazowych gumowych rękawiczkach, gdyż wtedy ciasto nie oblepia dłoni. Robimy małe kulki, a kładąc na blaszkę spłaszczamy na krążki.

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku.

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą


Smacznego :)

Tutaj wydrukujecie przepis :)

Komentarze