Pieczenie ciastek zawsze wydawało mi się zajęciem trudnym oraz wymagającym specjalnych sprzętów i przyrządów kuchennych, których nie posiadam. Byłam w błędzie. Można zrobić to łatwo, szybko i przyjemne. Efekt jest przepyszny, a jedyne sprzęty potrzebne do tego to zwykły mikser i oczywiście piekarnik :) Inspirację zaczerpnęłam ze strony Kwestia smaku ale w ciastkach przez mnie pieczonych zawsze eksperymentuję z różnego rodzaju mąkami oraz staram się nie używać cukru tylko jego zamienniki np. erytrol.
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą |
Składniki:
- 80 g masła
- 100 g masła orzechowego (z orzeszkami lub bez)
- 150 g erytrolu
- 1 jajko
- 150 g mąki (50 g pszennej + 50 g razowej + 50 g konopnej)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- gorzka czekolada
Wykonanie:
Masło i masło orzechowe wyciągamy wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie ucieramy je z erytrolem i jajkiem. Do puszystej masy dodajemy stopniowo składniki suche (mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą). Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję wsypujemy pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę i mieszamy łyżką.
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą |
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Blaszaną półkę z piekarnika wykładamy papierem.
Ciasteczka najlepiej formować w jednorazowych gumowych rękawiczkach, gdyż wtedy ciasto nie oblepia dłoni. Robimy małe kulki, a kładąc na blaszkę spłaszczamy na krążki.
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą |
Pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku.
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą |
Smacznego :)
Tutaj wydrukujecie przepis :)
Komentarze
Prześlij komentarz