Domowy chleb na drożdżach od przyjaciół z Wólki Podleśnej

     Kilka miesięcy temu jedliśmy u znajomych domowy chleb. Wzięliśmy przepis, upiekliśmy z mężem chleb w domu i od tej pory zagościł u nas na stałe. Zrobienie go jest bardzo łatwe. Robimy z 1,5 kg mąki, mrozimy w kawałkach i mamy na tydzień.

Domowy chleb na drożdżach od przyjaciół z Wólki Podleśnej

Składniki:
  • 1,5 kg mąki (miks pszennej białej, pszennej razowej i żytniej razowej)
  • szklanka pestek słonecznika
  • pól szklanki siemienia lnianego
  • 1,5 łyżki soli
  • 1,5 kostki drożdży
  • 1,5 łyżki cukru (my dajemy brązowy)
  • 1,5 litra ciepłej wody
Wykonanie:

Rozdrobnione drożdże z cukrem zalewamy szklanką ciepłej wody i mieszamy. Potem odstawiamy aby się zapieniły.

W tym czasie przygotowujemy w dużej misce lub garnku wszystkie suche składniki.

Gdy drożdże się zapienią wlewamy do suchych składników i dolewamy resztę wody. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką do połączenia składników. W ten sposób też napowietrzamy ciasto.

Przygotowujemy 3 keksówki smarując je olejem. Ciasto rozdzielamy do foremek i wyrównujemy.
Po wierzchu możemy posypać pestkami dyni lub innymi ziarnami wedle uznania.

Wszystkie wstawiamy do zimnego piekarnika i włączamy na termoobieg 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę.

Chlebki studzimy na kratce.


Domowy chleb na drożdżach od przyjaciół z Wólki Podleśnej

Domowy chleb na drożdżach od przyjaciół z Wólki Podleśnej


Wypiekamy- pieczywo

Komentarze