Kilka miesięcy temu jedliśmy u znajomych domowy chleb. Wzięliśmy przepis, upiekliśmy z mężem chleb w domu i od tej pory zagościł u nas na stałe. Zrobienie go jest bardzo łatwe. Robimy z 1,5 kg mąki, mrozimy w kawałkach i mamy na tydzień.
Składniki:
Rozdrobnione drożdże z cukrem zalewamy szklanką ciepłej wody i mieszamy. Potem odstawiamy aby się zapieniły.
W tym czasie przygotowujemy w dużej misce lub garnku wszystkie suche składniki.
Gdy drożdże się zapienią wlewamy do suchych składników i dolewamy resztę wody. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką do połączenia składników. W ten sposób też napowietrzamy ciasto.
Przygotowujemy 3 keksówki smarując je olejem. Ciasto rozdzielamy do foremek i wyrównujemy.
Po wierzchu możemy posypać pestkami dyni lub innymi ziarnami wedle uznania.
Wszystkie wstawiamy do zimnego piekarnika i włączamy na termoobieg 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę.
Chlebki studzimy na kratce.
Domowy chleb na drożdżach od przyjaciół z Wólki Podleśnej |
Składniki:
- 1,5 kg mąki (miks pszennej białej, pszennej razowej i żytniej razowej)
- szklanka pestek słonecznika
- pól szklanki siemienia lnianego
- 1,5 łyżki soli
- 1,5 kostki drożdży
- 1,5 łyżki cukru (my dajemy brązowy)
- 1,5 litra ciepłej wody
Rozdrobnione drożdże z cukrem zalewamy szklanką ciepłej wody i mieszamy. Potem odstawiamy aby się zapieniły.
W tym czasie przygotowujemy w dużej misce lub garnku wszystkie suche składniki.
Gdy drożdże się zapienią wlewamy do suchych składników i dolewamy resztę wody. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką do połączenia składników. W ten sposób też napowietrzamy ciasto.
Przygotowujemy 3 keksówki smarując je olejem. Ciasto rozdzielamy do foremek i wyrównujemy.
Po wierzchu możemy posypać pestkami dyni lub innymi ziarnami wedle uznania.
Wszystkie wstawiamy do zimnego piekarnika i włączamy na termoobieg 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę.
Chlebki studzimy na kratce.
Domowy chleb na drożdżach od przyjaciół z Wólki Podleśnej |
Domowy chleb na drożdżach od przyjaciół z Wólki Podleśnej |
Komentarze
Prześlij komentarz