W sytuacji gdy nie mam obiadu, mam mało czasu a chcę zjeść coś ciepłego to świetnym rozwiązaniem jest omlet z patelni. Jest to mój tak zwany obiad awaryjny. Podstawą są jajka i niewielka ilość mąki a reszta to kwestia naszej fantazji lub zawartości lodówki :)
Składniki bazowe (porcja dla 2 osób):
Wykonanie:
Na patelnię dajemy odrobinę tłuszczu i wrzucamy szpinak (mrożony lub świeży). Przyprawiamy solą, pieprzem, wyciskamy piórko czosnku i dusimy. Świeży szpinak zrobi się momentalnie, natomiast mrożony musi troszkę dłużej się podusić.
W tym czasie w miseczce roztrzepujemy jajka z łyżką mąki, mlekiem i przyprawami (sól, pieprz).
Na szpinak wrzucamy swoje ulubione dodatki (ja tym razem dodałam tylko fetę pokrojoną w kosteczkę) i zalewamy masą jajeczną. Smażymy pod przykryciem ok 5 - 7 minut. Gdy masa jajeczna będzie całkowicie ścięta omlet jest gotowy.
Jeśli używamy mrożonego szpinaku to koniecznie liściastego. Szpinak rozdrobniony w tym przypadku nie spełni swojej roli.
Tutaj wydrukujesz przepis :)
Omlet - pycha obiad na szybko |
Składniki bazowe (porcja dla 2 osób):
- 4 jajka
- łyżka mąki
- 3 łyżki mleka
- sól, pieprz
- olej (lub masło)
- szpinak
- piórko czosnku
- feta
Wykonanie:
Na patelnię dajemy odrobinę tłuszczu i wrzucamy szpinak (mrożony lub świeży). Przyprawiamy solą, pieprzem, wyciskamy piórko czosnku i dusimy. Świeży szpinak zrobi się momentalnie, natomiast mrożony musi troszkę dłużej się podusić.
W tym czasie w miseczce roztrzepujemy jajka z łyżką mąki, mlekiem i przyprawami (sól, pieprz).
Na szpinak wrzucamy swoje ulubione dodatki (ja tym razem dodałam tylko fetę pokrojoną w kosteczkę) i zalewamy masą jajeczną. Smażymy pod przykryciem ok 5 - 7 minut. Gdy masa jajeczna będzie całkowicie ścięta omlet jest gotowy.
Jeśli używamy mrożonego szpinaku to koniecznie liściastego. Szpinak rozdrobniony w tym przypadku nie spełni swojej roli.
Omlet - pycha obiad na szybko |
Omlet - pycha obiad na szybko |
Tutaj wydrukujesz przepis :)
Komentarze
Prześlij komentarz