Kilka dni temu na blogu był publikowany post "Łosoś z patelni". Propozycja podania zawierała taką oto sałatkę, która się świetnie komponuje z łososiem.
Poza tym jest to sałatka dobra na przyjęcie, do grilla lub do innego tradycyjnego obiadu, aby go urozmaicić.
Moja propozycja to wykonać tą sałatkę na talerzach dla każdej osoby indywidualną (zakładając, że przygotowujemy dla 2 - 4 osób). Jeśli szykujemy ta sałatkę na imprezę to proponuję zwiększoną ilość składników wymieszać w dużej misce.
Składniki: (dla dwóch osób)
Wykonanie:
Sałatę rwiemy i kładziemy na talerze. Na to wrzucamy pokrojonego na małe kawałeczki selera naciowego, pomidorki koktajlowe (połówki) i paprykę w kostkę.
Jajko gotujemy na twardo.
Robimy sos majonezowy ze śmietaną, musztardą i przyprawami. Polewamy po warzywach. Na wierzch dajemy pokrojone jajko.
W drugiej wersji możemy użyć sosu winegret (oliwa, ocet jabłkowy, zioła prowansalskie, musztarda, sól).
Poza tym jest to sałatka dobra na przyjęcie, do grilla lub do innego tradycyjnego obiadu, aby go urozmaicić.
Moja propozycja to wykonać tą sałatkę na talerzach dla każdej osoby indywidualną (zakładając, że przygotowujemy dla 2 - 4 osób). Jeśli szykujemy ta sałatkę na imprezę to proponuję zwiększoną ilość składników wymieszać w dużej misce.
Sałata lodowa z selerem naciowym i jajkiem |
Składniki: (dla dwóch osób)
- sałata lodowa (pół główki)
- seler naciowy (2 łodygi)
- pomidorki koktajlowe (6-8 sztuk)
- papryka (pół lub mniej)
- jajko (2 sztuki)
- śmietana, majonez, musztarda (lub winegret)
- pieprz, sól
Wykonanie:
Sałatę rwiemy i kładziemy na talerze. Na to wrzucamy pokrojonego na małe kawałeczki selera naciowego, pomidorki koktajlowe (połówki) i paprykę w kostkę.
Jajko gotujemy na twardo.
Robimy sos majonezowy ze śmietaną, musztardą i przyprawami. Polewamy po warzywach. Na wierzch dajemy pokrojone jajko.
W drugiej wersji możemy użyć sosu winegret (oliwa, ocet jabłkowy, zioła prowansalskie, musztarda, sól).
Sałata lodowa z selerem naciowym i jajkiem |
Komentarze
Prześlij komentarz