Dzisiaj pomysł na śledzie z przepisu mojej mamy. Śledzik w tym wydaniu jest pyszny, aromatyczny ale bardzo łatwy do zrobienia. Doskonały na każdą okazję.
Składniki:
Zalewa:
Śledzie moczymy kilka godzin w mleku. Dzięki temu nie będą takie słone oraz uzyskają delikatny smak i zapach.
Składniki na zalewę gotujemy. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy do miękkości. Odstawiamy do wystudzenia.
Śledzie kroimy na kawałki. Wkładamy do wystudzonej zalewy. Dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dodać odrobinę octu.
Przed podaniem dobrze schładzamy w lodówce.
Śledzie mojej mamy w aromatycznej zalewie |
Składniki:
- 5 - 6 płatów śledzi solonych
- duża cebula
- kubek śmietany (200 gram)
- plus zalewa
Zalewa:
- pół szklanki wody
- łyżeczka cukru
- łyżeczka octu
- szczypta soli
- ziele angielskie (ok. 10 ziarenek)
- liście laurowe (ok. 5 sztuk)
Śledzie moczymy kilka godzin w mleku. Dzięki temu nie będą takie słone oraz uzyskają delikatny smak i zapach.
Składniki na zalewę gotujemy. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy do miękkości. Odstawiamy do wystudzenia.
Śledzie kroimy na kawałki. Wkładamy do wystudzonej zalewy. Dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dodać odrobinę octu.
Przed podaniem dobrze schładzamy w lodówce.
Śledzie mojej mamy w aromatycznej zalewie |
Śledzie mojej mamy w aromatycznej zalewie |
Witam ile dokładnie dodać tej śmietany ? W podanych składnikach jej nr uwzględniono
OdpowiedzUsuńNie uwzględniono *
UsuńRacja :) Już poprawiłam mniej więcej mały kubek śmietany.
Usuń