Śledzie mojej mamy w aromatycznej zalewie

     Dzisiaj pomysł na śledzie z przepisu mojej mamy. Śledzik w tym wydaniu jest pyszny, aromatyczny ale bardzo łatwy do zrobienia. Doskonały na każdą okazję.

Śledzie mojej mamy w aromatycznej zalewie

Składniki:
  • 5 - 6 płatów śledzi solonych
  • duża cebula
  • kubek śmietany (200 gram)
  • plus zalewa

Zalewa:
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka octu
  • szczypta soli
  • ziele angielskie (ok. 10 ziarenek)
  • liście laurowe (ok. 5 sztuk)
Wykonanie:

Śledzie moczymy kilka godzin w mleku. Dzięki temu nie będą takie słone oraz uzyskają delikatny smak i zapach.

Składniki na zalewę gotujemy. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy do miękkości. Odstawiamy do wystudzenia.

Śledzie kroimy na kawałki. Wkładamy do wystudzonej zalewy. Dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dodać odrobinę octu.

Przed podaniem dobrze schładzamy w lodówce.

Śledzie mojej mamy w aromatycznej zalewie





Śledzie mojej mamy w aromatycznej zalewie

Komentarze

  1. Witam ile dokładnie dodać tej śmietany ? W podanych składnikach jej nr uwzględniono

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz