Tiramisu - prosta, szybka wersja

     Dziś propozycja na moją wersję słynnego włoskiego deseru zwanego Tiramisu. Jest to wersja z minimum składników, bez jajek ale bardzo smaczna. Zachęcam do wypróbowania :)

Tiramisu - prosta, szybka wersja

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opakowanie biszkoptów
  • filiżanka kawy
  • kieliszek likieru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Wykonanie:

Biszkopty wykładamy na dno formy. Kawę i likier mieszamy w filiżance i nasączamy biszkopty dosyć mocno.

Tiramisu - prosta, szybka wersja


Śmietankę mocno schłodzoną ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone i krótko ubijamy tylko do połączenia składników.

Wykładamy masę na biszkopty, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Przed podaniem posypujemy po wierzchu kakao przez sitko.

Tiramisu - prosta, szybka wersja


Tiramisu - prosta, szybka wersja

Komentarze

  1. Lepsze są te tradycyjne okrągłe biszkopty (mniej namakają),z likierów- ajerkoniak-7 kieliszków dodawany ,ale do masy,kawa bardzo, bardzo mocna i tylko lekko namaczamy biszkopty-dwie warstwy),ja mam na 750ml kremówki 500g marscarpone i daję jeszcze 3 torebki śmietan fix,żeby konsystencja nie była zbyt luźna,a cukru pudru niecała szklanka.Myślę ,że ta wersja bije na łeb inne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za komentarz :) Cenię wyrażanie własnej opinii. Osobiście lubię biszkopty podłużne typu lady fingers, które dawniej kupowało się w papierowym pudełku i ciasta z nimi mi bardziej smakują właśnie dlatego, że dobrze namakają. Staram się unikać niepotrzebnej chemii takiej jak śmietan fixy, wolę użyć żelatynę :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz