Dziś propozycja na moją wersję słynnego włoskiego deseru zwanego Tiramisu. Jest to wersja z minimum składników, bez jajek ale bardzo smaczna. Zachęcam do wypróbowania :)
Składniki:
Wykonanie:
Biszkopty wykładamy na dno formy. Kawę i likier mieszamy w filiżance i nasączamy biszkopty dosyć mocno.
Śmietankę mocno schłodzoną ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone i krótko ubijamy tylko do połączenia składników.
Wykładamy masę na biszkopty, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Przed podaniem posypujemy po wierzchu kakao przez sitko.
Tiramisu - prosta, szybka wersja |
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 %
- opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 2 łyżki cukru pudru
- opakowanie biszkoptów
- filiżanka kawy
- kieliszek likieru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Wykonanie:
Biszkopty wykładamy na dno formy. Kawę i likier mieszamy w filiżance i nasączamy biszkopty dosyć mocno.
Tiramisu - prosta, szybka wersja |
Śmietankę mocno schłodzoną ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone i krótko ubijamy tylko do połączenia składników.
Wykładamy masę na biszkopty, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Przed podaniem posypujemy po wierzchu kakao przez sitko.
Tiramisu - prosta, szybka wersja |
Tiramisu - prosta, szybka wersja |
Lepsze są te tradycyjne okrągłe biszkopty (mniej namakają),z likierów- ajerkoniak-7 kieliszków dodawany ,ale do masy,kawa bardzo, bardzo mocna i tylko lekko namaczamy biszkopty-dwie warstwy),ja mam na 750ml kremówki 500g marscarpone i daję jeszcze 3 torebki śmietan fix,żeby konsystencja nie była zbyt luźna,a cukru pudru niecała szklanka.Myślę ,że ta wersja bije na łeb inne.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :) Cenię wyrażanie własnej opinii. Osobiście lubię biszkopty podłużne typu lady fingers, które dawniej kupowało się w papierowym pudełku i ciasta z nimi mi bardziej smakują właśnie dlatego, że dobrze namakają. Staram się unikać niepotrzebnej chemii takiej jak śmietan fixy, wolę użyć żelatynę :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń