Ciasteczka z pulpy z sokowirówki jabłkowo-marchwiowo-selerowe

     Dziś zaproponuję pomysł na ciasteczka, które można jeść będąc na poście podczas stosowania diety. Jest to też sposób na wykorzystanie pulpy, która nam zostaje po zrobieniu soku z sokowirówki. Poza tym jest to smaczna i zdrowa przekąska dla każdego kto pragnie zdrowo się odżywiać :)

Ciasteczka z pulpy z sokowirówki jabłkowo-marchwiowo-selerowe

Składniki:

  • 6 małych jabłek (lub 4 duże)
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru

Wykonanie:

Myjemy owoce, obieramy marchewki.

4 jabłka, 2 marchewki oraz łodygi selera wrzucamy do sokowirówki i robimy sok.

Wyciągamy z pojemnika sokowirówki pulpę, która została po zrobieniu soku. Do niej ścieramy dwa jabłka i dodajemy cynamon i imbir. Mieszamy i formujemy ciasteczka. Układamy je na papierze do pieczenia na blaszce z piekarnika.


Pieczemy ok 30 minut w 190 stopniach.

Ciasteczka z pulpy z sokowirówki jabłkowo-marchwiowo-selerowe


I mamy zarówno ciasteczka jak i sok do wypicia :)

Ciasteczka z pulpy z sokowirówki jabłkowo-marchwiowo-selerowe

Ciasteczka z pulpy z sokowirówki jabłkowo-marchwiowo-selerowe

Komentarze

  1. ooo nie pomyślałam, żeby wykorzystać pulpę do zrobienia ciastek, świetna sprawa! dzisiaj uruchamiam mojego ronic'a i lecimy z pieczeniem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te ciasteczka są typowo dietetyczne ale są różne wersje z mąką, z otrębami, z bakaliami itp. Poza tym robię również kotleciki z pulpy z buraka, selera i marchewki ale tam dodaje jajko oraz przyprawy i panieruje w otrębach wymieszanych z mielonym siemieniem lnianym - taki post również niedługo zamieszczę :)

      Usuń

Prześlij komentarz