Dziś zaproponuję pomysł na ciasteczka, które można jeść będąc na poście podczas stosowania diety. Jest to też sposób na wykorzystanie pulpy, która nam zostaje po zrobieniu soku z sokowirówki. Poza tym jest to smaczna i zdrowa przekąska dla każdego kto pragnie zdrowo się odżywiać :)
Składniki:
Wykonanie:
Myjemy owoce, obieramy marchewki.
4 jabłka, 2 marchewki oraz łodygi selera wrzucamy do sokowirówki i robimy sok.
Wyciągamy z pojemnika sokowirówki pulpę, która została po zrobieniu soku. Do niej ścieramy dwa jabłka i dodajemy cynamon i imbir. Mieszamy i formujemy ciasteczka. Układamy je na papierze do pieczenia na blaszce z piekarnika.
Pieczemy ok 30 minut w 190 stopniach.
I mamy zarówno ciasteczka jak i sok do wypicia :)
Ciasteczka z pulpy z sokowirówki jabłkowo-marchwiowo-selerowe |
Składniki:
- 6 małych jabłek (lub 4 duże)
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
Wykonanie:
Myjemy owoce, obieramy marchewki.
4 jabłka, 2 marchewki oraz łodygi selera wrzucamy do sokowirówki i robimy sok.
Wyciągamy z pojemnika sokowirówki pulpę, która została po zrobieniu soku. Do niej ścieramy dwa jabłka i dodajemy cynamon i imbir. Mieszamy i formujemy ciasteczka. Układamy je na papierze do pieczenia na blaszce z piekarnika.
Pieczemy ok 30 minut w 190 stopniach.
Ciasteczka z pulpy z sokowirówki jabłkowo-marchwiowo-selerowe |
I mamy zarówno ciasteczka jak i sok do wypicia :)
Ciasteczka z pulpy z sokowirówki jabłkowo-marchwiowo-selerowe |
Ciasteczka z pulpy z sokowirówki jabłkowo-marchwiowo-selerowe |
ooo nie pomyślałam, żeby wykorzystać pulpę do zrobienia ciastek, świetna sprawa! dzisiaj uruchamiam mojego ronic'a i lecimy z pieczeniem!
OdpowiedzUsuńTe ciasteczka są typowo dietetyczne ale są różne wersje z mąką, z otrębami, z bakaliami itp. Poza tym robię również kotleciki z pulpy z buraka, selera i marchewki ale tam dodaje jajko oraz przyprawy i panieruje w otrębach wymieszanych z mielonym siemieniem lnianym - taki post również niedługo zamieszczę :)
Usuń