Ostatnio to moja ulubiona przekąska na przyjęcia. Wszystkim smakuje i dużym i małym :)
|
Parówki w cieście francuskim. Doskonała przekąska na ciepło. |
Składniki:
- ciasto francuskie (z jednego opakowania ok. 24 sztuki)
- parówki (24 szt. krótkich paróweczek lub 8 zwykłych, które dzielimy każdą na 3)
- 2 łyżki mleka
Ja używam króciutkich parówek z Lidla - podkreślam, że nie współpracuje z żadnym sklepem, żadną firma i to nie jest reklama - chcę tylko udzielić szczegółowych informacji, gdzie takie jak na zdjęciu można zdobyć ;)
Wykonanie:
Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych pasków, a każdy z pasków na 4 kwadraty. Na każdym kwadracie kładziemy paróweczkę i zwijamy jak na zdjęciu poniżej.
Kładziemy papier do pieczenia na blachę z piekarnika i na to nasze pozwijane paróweczki. Każdą smarujemy mlekiem.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni najlepiej z termoobiegiem (bez termoobiegu pieką się znacznie dłużej i mniej wyrastają). Wkładamy blaszkę i pieczemy ok 15 - 20 minut. Obserwujemy stopień zarumienienia.
|
Parówki w cieście francuskim. Doskonała przekąska na ciepło. |
|
Parówki w cieście francuskim. Doskonała przekąska na ciepło. |
|
Parówki w cieście francuskim. Doskonała przekąska na ciepło. |
|
Parówki w cieście francuskim. Doskonała przekąska na ciepło. |
Komentarze
Prześlij komentarz