Parówki w cieście francuskim. Doskonała przekąska na ciepło.

Ostatnio to moja ulubiona przekąska na przyjęcia. Wszystkim smakuje i dużym i małym :)

Parówki w cieście francuskim. Doskonała przekąska na ciepło.
Składniki:
  • ciasto francuskie (z jednego opakowania ok. 24 sztuki)
  • parówki (24 szt. krótkich paróweczek lub 8 zwykłych, które dzielimy każdą na 3)
  • 2 łyżki mleka
   Ja używam króciutkich parówek z Lidla - podkreślam, że nie współpracuje z żadnym sklepem, żadną firma i to nie jest reklama - chcę tylko udzielić szczegółowych informacji, gdzie takie jak na zdjęciu można zdobyć ;)

Wykonanie:

Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych pasków, a każdy z pasków na 4 kwadraty. Na każdym kwadracie kładziemy paróweczkę i zwijamy jak na zdjęciu poniżej.

Kładziemy papier do pieczenia na blachę z piekarnika i na to nasze pozwijane paróweczki. Każdą smarujemy mlekiem.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni najlepiej z termoobiegiem (bez termoobiegu pieką się znacznie dłużej i mniej wyrastają). Wkładamy blaszkę i pieczemy ok 15 - 20 minut. Obserwujemy stopień zarumienienia. 

Parówki w cieście francuskim. Doskonała przekąska na ciepło.



Parówki w cieście francuskim. Doskonała przekąska na ciepło.



Parówki w cieście francuskim. Doskonała przekąska na ciepło.



Parówki w cieście francuskim. Doskonała przekąska na ciepło.






Komentarze