Zupa pieczarkowa z ziemniakami - aromatyczna i smaczna

     Dziś zupa do której zainspirował mnie inny obiad. Kiedyś robiliśmy z mężem kapustę z pieczarkami do łazanek. Podsmażaliśmy pieczarki na cebulce i tak nam smakowały, że chyba połowę z nich zjedliśmy. Stwierdziłam, że na takich podsmażonych pieczarkach może wyjść smaczna zupa i rzeczywiście tak jest. Ta pieczarkowa z ziemniakami to ostatnio mój ulubiony obiad.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami - aromatyczna i smaczna
Składniki:
  • 500 gram pieczarek
  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • pietruszka
  • cebula
  • pieprz ziołowy
  • papryka słodka
  • sól, pieprz
  • łyżka masła klarowanego
Wykonanie:

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku na maśle. Dodajemy przyprawy, aby wydobyć z nich aromat.

Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę lub przeciskamy przez krajacz do jarzyn. Wrzucamy do zeszklonej cebulki i podsmażamy.

Marchewki, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do cebulki i pieczarek i chwilkę podsmażamy.

Zalewamy wodą (ja zawsze zalewam wrzątkiem zagotowanym w czajniku bo tak jest szybciej) i gotujemy ok 10 - 15 minut.

W tym czasie obieramy i kroimy w kosteczkę ziemniaki i wrzucamy do garnka. Gotujemy do miękkości warzyw.

Zupę możemy serwować ze śmietaną, koperkiem, natką pietruszki itp.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami - aromatyczna i smaczna



Zupa pieczarkowa z ziemniakami - aromatyczna i smaczna



Zupa pieczarkowa z ziemniakami - aromatyczna i smaczna




Komentarze