Dziś zupa do której zainspirował mnie inny obiad. Kiedyś robiliśmy z mężem kapustę z pieczarkami do łazanek. Podsmażaliśmy pieczarki na cebulce i tak nam smakowały, że chyba połowę z nich zjedliśmy. Stwierdziłam, że na takich podsmażonych pieczarkach może wyjść smaczna zupa i rzeczywiście tak jest. Ta pieczarkowa z ziemniakami to ostatnio mój ulubiony obiad.
|
Zupa pieczarkowa z ziemniakami - aromatyczna i smaczna |
Składniki:
- 500 gram pieczarek
- 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- pół selera
- pietruszka
- cebula
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- sól, pieprz
- łyżka masła klarowanego
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku na maśle. Dodajemy przyprawy, aby wydobyć z nich aromat.
Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę lub przeciskamy przez krajacz do jarzyn. Wrzucamy do zeszklonej cebulki i podsmażamy.
Marchewki, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do cebulki i pieczarek i chwilkę podsmażamy.
Zalewamy wodą (ja zawsze zalewam wrzątkiem zagotowanym w czajniku bo tak jest szybciej) i gotujemy ok 10 - 15 minut.
W tym czasie obieramy i kroimy w kosteczkę ziemniaki i wrzucamy do garnka. Gotujemy do miękkości warzyw.
Zupę możemy serwować ze śmietaną, koperkiem, natką pietruszki itp.
|
Zupa pieczarkowa z ziemniakami - aromatyczna i smaczna |
|
Zupa pieczarkowa z ziemniakami - aromatyczna i smaczna |
|
Zupa pieczarkowa z ziemniakami - aromatyczna i smaczna |
Komentarze
Prześlij komentarz