Nareszcie zmierzyłam się z krokietami. Myślałam, że to danie trudne i wymagające dużo pracy. W tej sferze zostawiałam pole do popisu mojej mamie ;) Jednak stwierdziłam, że muszę się za nie zabrać bo bardzo lubię krokiety. Okazało się, że to banalnie proste. Naprawdę :)
W swojej kuchni jako panierki używam otrębów wymieszanych z mielonym siemieniem lnianym. Tak panierowałam krokiety z poniższego przepisu. Natomiast równie dobrze możemy je zrobić w tradycyjnej panierce z bułki tartej, ale zachęcam do poeksperymentowania :)
|
Krokiety ze słodką kapustą i pieczarkami |
Składniki:
- naleśniki z tego przepisu
- średnia główka kapusty
- 500 gram pieczarek
- cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 4 -5 łyżek otrębów wymieszanych z mielonym siemieniem lnianym (lub tradycyjnie bułka tarta)
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Smażymy naleśniki.
Kapustę szatkujemy w robocie kuchennym na takim nożyku jak w tradycyjnej szatkownicy. Jeśli nie posiadamy robota to musimy poszatkować ręcznie. Następnie kapustę wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok 15 minut z 2 łyżkami soli. Gdy będzie miękka odcedzamy.
W tym czasie kroimy w kosteczkę cebulę i smażymy na większej patelni. Gdy się zeszkli dorzucamy pieczarki przeciśnięte przez takie urządzenie jak poniżej na zdjęciu. Jeśli nie mamy takiego wynalazku to kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy całość do miękkości. Wrzucamy odsączaną (odciśniętą) kapustę i dokładnie mieszamy.
|
Krokiety ze słodką kapustą i pieczarkami |
Farsz nakładamy do naleśników i zwijamy jak na zdjęciach poniżej. Następnie panierujemy w jajku z mąką a potem obtaczamy w otrębach z siemieniem lnianym (lub bułce tartej jak ktoś woli). Smażymy na patelni na oleju rzepakowym. I gotowe :)
Prawda, że łatwe? A ja tak się bałam tych krokietów ;)
|
Krokiety ze słodką kapustą i pieczarkami |
|
Krokiety ze słodką kapustą i pieczarkami |
|
Krokiety ze słodką kapustą i pieczarkami |
|
Krokiety ze słodką kapustą i pieczarkami |
|
Krokiety ze słodką kapustą i pieczarkami |
|
Krokiety ze słodką kapustą i pieczarkami |
Komentarze
Prześlij komentarz