Bardzo polubiłam tarty razowe. Robię je na różne sposoby, przeważnie z owocami. Ostatnio jednak miałam ochotę oprócz owoców dodać jeszcze coś innego. Rozważałam masę z serka mascarpone ale stwierdziłam, że taka wersja jest dobra do na lato do świeżych owoców. Tym razem postanowiłam użyć masy serowej i mrożonych owoców.
|
Tarta razowa z serem białym i owocami |
Składniki na ciasto:
Składniki na masę:
- 500 gram sera mielonego (z kubełka)
- 100 ml śmietanki 30 %
- 5 łyżek cukru brązowego (lub białego)
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- owoce sezonowe (użyłam mrożonej borówki amerykańskiej)
Wykonanie:
Ciasto zagniatamy w misce (najlepiej w rękawiczce jednorazowej - wtedy nie oblepia nam dłoni). Możemy je rozwałkować, ale ja rozciągam je w rękach i wylepiam formę do tarty. Dzięki temu nie muszę wyciągać stolnicy.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10-15 minut.
W tym czasie mieszamy w misce łyżką lub trzepaczką wszystkie składniki na masę. Wrzucamy owoce i mieszamy całość łyżką. Wylewamy na podpieczony spód i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok 20 - 25 minut.
|
Tarta razowa z serem białym i owocami |
|
Tarta razowa z serem białym i owocami |
Komentarze
Prześlij komentarz