Makaron i szpinak to moim zdaniem niezawodne połączenie składników na każdą okazję :) Jest to danie, które robi się szybko i łatwo. Możemy je przygotować jako codzienny posiłek, ale również sprawdzi się na proszony obiad w niedzielę :)
|
Makaron ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką w sosie śmietanowym |
Składniki (4 osoby):
- opakowanie makaronu świderki, rurki lub wstążki
- 450 gram szpinaku liściastego mrożonego (lub świeżego)
- 2 piórka czosnku
- opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (parmeńskiej lub innej tego typu)
- 50 gram sera typu parmezan
- 200 gram śmietanki kremówki
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- oliwa
Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy(jeśli używamy mrożonego). Możemy dzień wcześniej wyjąć go z zamrażarki i wrzucić do rondelka. Innym sposobem jest wrzucenie mrożonego szpinaku na patelnię z odrobiną wody i rozmrażanie na wolnym ogniu.
Nastawiamy wodę na makaron. Gdy się zagotuje to wrzucamy świderki i gotujemy zgodnie przepisem na opakowaniu lub zgodnie z własnymi upodobaniami na bardziej miękki.
W tym czasie, gdy szpinak będzie już rozmrożony, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz i gałkę muszkatołową). Dusimy przez kilka minut. Wrzucamy porwaną na kawałki szynkę i zalewamy śmietanką. Podgrzewamy kilka minut.
Ugotowany makaron odcedzamy i polewamy oliwą. Nakładamy na talerze wraz z przygotowanym szpinakiem z dodatkami. Posypujemy tartym parmezanem.
|
Makaron ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką w sosie śmietanowym |
|
Makaron ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką w sosie śmietanowym |
|
Makaron ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką w sosie śmietanowym |
Podobne połączenie składników znajdziecie również w mojej ulubionej lasagne
(tutaj przepis).
Komentarze
Prześlij komentarz