Ciasto Marcepanek to kolejny smak mojego dzieciństwa. Przepis pochodzi z zeszytu z przepisami mojej mamy. To ciasto często gościło na stole w moim rodzinnym domu, gdy byłam dzieckiem. Sądzę, że jest to idealna świąteczna propozycja bo choć ciasto wymaga trochę pracy to efekt jest niesamowicie pyszny :) Połączenie maku, jabłek i orzechów spisuje się fantastycznie.
Składniki na ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 4 części.
Masa jabłkowa:
Masa orzechowa:
Wykonanie:
Rozwałkowujemy ciasto na wielkość blaszki. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem. Nakładamy masę makową i przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut.
Kolejne dwa kawałki ciasta tak samo rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki jedno, na to masę jabłeczną i ciasto. Nakłuwamy i również pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut.
Upieczone i przestudzone placki przekładamy masą orzechową oraz smarujemy nią po wierzchu. Całość posypujemy mielonymi orzechami.
Marcepanek - ciasto z makiem, jabłkami i masą orzechową |
Składniki na ciasto:
- 500 gram mąki
- 150 gram cukru
- 250 gram margaryny
- 2 całe jaja
- 3 żółtka
- opakowanie proszku do pieczenia
Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 4 części.
- 200 gram maku sparzonego i zmielonego (lub gotowa masa makowa)
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 50 gram mielonych orzechów
- piana z 6 białek
Masa jabłkowa:
- 0,5 kg jabłek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka wody
Masa orzechowa:
- 1 całe jajo
- 1/4 szklanki mleka
- 200 gram masła
- 100 gram mielonych orzechów
- 0,5 szklanki cukru
- plus 2 łyżki mielonych orzechów do posypania ciasta
Wykonanie:
Rozwałkowujemy ciasto na wielkość blaszki. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem. Nakładamy masę makową i przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut.
Kolejne dwa kawałki ciasta tak samo rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki jedno, na to masę jabłeczną i ciasto. Nakłuwamy i również pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut.
Upieczone i przestudzone placki przekładamy masą orzechową oraz smarujemy nią po wierzchu. Całość posypujemy mielonymi orzechami.
Marcepanek - ciasto z makiem, jabłkami i masą orzechową |
Marcepanek - ciasto z makiem, jabłkami i masą orzechową |
Marcepanek - ciasto z makiem, jabłkami i masą orzechową |
na jak dużą blachę?
OdpowiedzUsuńMoże być standardowa 25x36
Usuń