Miodownik (Stefanka) z masą grysikową, słonecznikiem i polewą karmelową

     Zmierzyłam się z miodownikiem lub jak kto woli Stefanką. Nie było to łatwe ale efekt smakowy cudowny. Warto poświęcić temu ciasto trochę czasu bo jest przepyszne!

Miodownik (Stefanka) z masą grysikową, słonecznikiem i polewą karmelową


Składniki na ciasto:
  • 500 gram mąki pszennej
  • 125 gram masła (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • pól szklanki cukru trzcinowego
  • pół szklanki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na masę:
  • 3 szklanki mleka
  • kostka masła
  • 8 łyżek kaszy manny
  • pół szklanki cukru trzcinowego 
  • plus marmolada wieloowocowa 
Składniki na wierzch:
  • 150 ml śmietanki 30%
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła
  • szklanka słoneczniku 
Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy. Dzielimy na 3 części i pieczemy trzy placki jeden po drugim w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach po 20 minut każdy.
Najtrudniejsze w tym wszystkim było rozprowadzanie cienkiej warstwy klejącego się ciasta na papierze do pieczenia. Jeśli tą operację przebrniemy to będzie już tylko łatwiej.

Mleko z cukrem i kaszą manną gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy i następnie miksujemy z miękkim masłem.

Kładziemy pierwszy blat ciasta (ostudzonego) i smarujemy marmoladą a następnie połową masy grysikowej. Przykrywany kolejnym blatem i smarujemy drugą połową masy grysikowej. Przykrywamy trzecim blatem.

Słonecznik prażymy na suchej patelni.

Na wierzch robimy polewę. W rondelku podgrzewamy śmietankę z  cukrem i masłem ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje połowę polewy dajemy na wierzch ciasta, posypujemy prażonym słonecznikiem i polewamy drugą połową polewy.

Gotowe ciasto przechowujemy szczelnie opakowane, aby blaty zmiękły. Najlepsze jest po dwóch dniach.

Smacznego :)
Miodownik (Stefanka) z masą grysikową, słonecznikiem i polewą karmelową

Miodownik (Stefanka) z masą grysikową, słonecznikiem i polewą karmelową



Miodownik (Stefanka) z masą grysikową, słonecznikiem i polewą karmelową


Miodownik (Stefanka) z masą grysikową, słonecznikiem i polewą karmelową

Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

Komentarze

  1. Wydawało mi się, że miodownik i Stefania to dwa różne ciasta... Dziękuję za dołączenie do mojej akcji kulinarnej Wypieczone Święta Wielkanoc 2018. Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taka moja robocza nazwa :) Miodownik bo z miodem a Stefanka bo z masą grysikową :)

      Usuń

Prześlij komentarz