Domowe kopytka ("paluszki") ziemniaczane z omastą

     Kopytka zwane w moich domu rodzinnym "paluszkami" :) to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Jest to danie łatwe a wydaje mi się, że coraz rzadziej obecne w naszych domach, jakby zapomniane. Dlatego pragnę dziś o nim przypomnieć :)

Domowe kopytka ("paluszki") ziemniaczane z omastą

Składniki:
  • pół kg ziemniaków
  • ok. 100 g mąki (ile zabierze ciasto w zależności od rodzaju ziemniaków)
  • 1 całe jajo 
  • szczypta soli do ciasta plus łyżka soli do gotowania
  • dodatkowo omasta: boczek, masło, skwarki
Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę (ewentualnie dobrze ubijamy). Dodajemy jajko, szczyptę soli oraz mąkę (ile zabierze ciasto- mniej więcej 100 gram). Zagniatamy ciasto tak aby nie kleiło się do rąk i było elastyczne.

Gotowe ciasto dzielimy na 6-8 kawałków i z każdego robimy wałek rolując go na podsypanej stolnicy. Każdy wałek kroimy na trzy lub cztero-centymetrowe kawałki.

Zagotowujemy wodę z łyżką soli. Na gotującą się wodę wrzucamy partiami "paluszki" i czekamy do ich wypłynięcia. Wtedy łyżką cedzakową wyjmujemy i serwujemy.

Możemy podawać z samym masłem roztopionym na patelni albo z boczkiem czy skwarkami. Możemy również podawać z sosem grzybowym.


Domowe kopytka ("paluszki") ziemniaczane z omastą




Domowe kopytka ("paluszki") ziemniaczane z omastą




Domowe kopytka ("paluszki") ziemniaczane z omastą


Domowe kopytka ("paluszki") ziemniaczane z omastą



Komentarze