Kopytka zwane w moich domu rodzinnym "paluszkami" :) to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Jest to danie łatwe a wydaje mi się, że coraz rzadziej obecne w naszych domach, jakby zapomniane. Dlatego pragnę dziś o nim przypomnieć :)
|
Domowe kopytka ("paluszki") ziemniaczane z omastą |
Składniki:
- pół kg ziemniaków
- ok. 100 g mąki (ile zabierze ciasto w zależności od rodzaju ziemniaków)
- 1 całe jajo
- szczypta soli do ciasta plus łyżka soli do gotowania
- dodatkowo omasta: boczek, masło, skwarki
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę (ewentualnie dobrze ubijamy). Dodajemy jajko, szczyptę soli oraz mąkę (ile zabierze ciasto- mniej więcej 100 gram). Zagniatamy ciasto tak aby nie kleiło się do rąk i było elastyczne.
Gotowe ciasto dzielimy na 6-8 kawałków i z każdego robimy wałek rolując go na podsypanej stolnicy. Każdy wałek kroimy na trzy lub cztero-centymetrowe kawałki.
Zagotowujemy wodę z łyżką soli. Na gotującą się wodę wrzucamy partiami "paluszki" i czekamy do ich wypłynięcia. Wtedy łyżką cedzakową wyjmujemy i serwujemy.
Możemy podawać z samym masłem roztopionym na patelni albo z boczkiem czy skwarkami. Możemy również podawać z sosem grzybowym.
|
Domowe kopytka ("paluszki") ziemniaczane z omastą |
|
Domowe kopytka ("paluszki") ziemniaczane z omastą |
|
Domowe kopytka ("paluszki") ziemniaczane z omastą |
|
Domowe kopytka ("paluszki") ziemniaczane z omastą |
Komentarze
Prześlij komentarz