Zapewne zauważyliście, że na blogu pojawia się dużo przepisów ze szpinakiem :) Po prostu uważam, że dobrze przygotowany jest przepyszny :)
Szpinak lubi czosnek, gałkę muszkatołową i parmezan (lub inny twardy, długo dojrzewający ser). Dobrze komponuje się z makaronem ale również z ryżem. Dziś kompromis: w towarzystwie makaronu ryżowego :) Pycha.
Składniki: (dla 3-4 osób)
Szpinak możemy wrzucić dzień wcześniej do rondelka żeby się rozmroził. Dzięki temu zaoszczędzimy trochę czasu przy przygotowywaniu obiadu. Natomiast jeśli tego nie zrobimy to po prostu rozmrażamy go w rondelku z odrobina wody na wolnym ogniu. Zajmie nam to dodatkowe 15 minut. Gdy szpinak będzie już rozmrożony to przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy gałkę muszkatołową i parmezan oraz sól i pieprz do smaku. Dusimy chwilę do połączenia się smaków. Na końcu wrzucamy fetę pokrojona w kosteczkę.
W tym samym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Taki makaron nie wymaga gotowania. Zalewa się go wrzątkiem i trzyma kilka minut pod przykryciem, dlatego to dobre danie dla zabieganych osób.
Gdy wszystko będzie gotowe podajemy na talerze. Po wierzchu możemy posypać dodatkowo parmezanem. Smacznego :)
Szpinak lubi czosnek, gałkę muszkatołową i parmezan (lub inny twardy, długo dojrzewający ser). Dobrze komponuje się z makaronem ale również z ryżem. Dziś kompromis: w towarzystwie makaronu ryżowego :) Pycha.
Makaron ryżowy ze szpinakiem liściastym i fetą. Danie dla zabieganych. |
Składniki: (dla 3-4 osób)
- opakowanie makaronu ryżowego
- 450 g szpinaku liściastego mrożonego
- 2-3 ząbki czosnku
- 50 g sera twardego typu parmezan lub grana padano
- 2 łyżki tartej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- opakowanie sera typu feta
Szpinak możemy wrzucić dzień wcześniej do rondelka żeby się rozmroził. Dzięki temu zaoszczędzimy trochę czasu przy przygotowywaniu obiadu. Natomiast jeśli tego nie zrobimy to po prostu rozmrażamy go w rondelku z odrobina wody na wolnym ogniu. Zajmie nam to dodatkowe 15 minut. Gdy szpinak będzie już rozmrożony to przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy gałkę muszkatołową i parmezan oraz sól i pieprz do smaku. Dusimy chwilę do połączenia się smaków. Na końcu wrzucamy fetę pokrojona w kosteczkę.
W tym samym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Taki makaron nie wymaga gotowania. Zalewa się go wrzątkiem i trzyma kilka minut pod przykryciem, dlatego to dobre danie dla zabieganych osób.
Gdy wszystko będzie gotowe podajemy na talerze. Po wierzchu możemy posypać dodatkowo parmezanem. Smacznego :)
Makaron ryżowy ze szpinakiem liściastym i fetą. Danie dla zabieganych. |
Nie gram, a gramów. Poza tym przepysznie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń