Ciekawą propozycją na popołudniowy deser są owoce zapiekane w piekarniku. Ich smak jest całkiem inny niż świeżych owoców. Poza tym zbliża się sezon na świeże figi. Powinny być dostępne od maja do października. Zapieczone z innymi owocami smakują wprost cudownie. Spróbujcie :)
|
Owoce zapiekane w piekarniku. Jabłka, gruszki i figi z piekarnika. |
Składniki: (dla 4 osób)
- 4 jabłka
- 4 gruszki
- 4 figi
- garść rodzynek
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- opcjonalnie lody waniliowe
Wykonanie:
Owoce myjemy. Jabłka i gruszki kroimy w większą kosteczkę. Figi nacinamy od góry dwoma cięciami i wszystkie owoce wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wrzucamy rodzynki, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy miodem.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 30 minut aż owoce będą miękkie ale nie rozciapane.
Najlepiej smakują z gałką lodów waniliowych :)
|
Owoce zapiekane w piekarniku. Jabłka, gruszki i figi z piekarnika. |
|
Owoce zapiekane w piekarniku. Jabłka, gruszki i figi z piekarnika. |
Komentarze
Prześlij komentarz