Owoce zapiekane w piekarniku. Jabłka, gruszki i figi z piekarnika.

     Ciekawą propozycją na popołudniowy deser są owoce zapiekane w piekarniku. Ich smak jest całkiem inny niż świeżych owoców. Poza tym zbliża się sezon na świeże figi. Powinny być dostępne od maja do października. Zapieczone z innymi owocami smakują wprost cudownie. Spróbujcie :)

Owoce zapiekane w piekarniku. Jabłka, gruszki i figi z piekarnika.


Składniki: (dla 4 osób)
  • 4 jabłka
  • 4 gruszki
  • 4 figi
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie lody waniliowe
Wykonanie:

Owoce myjemy. Jabłka i gruszki kroimy w większą kosteczkę. Figi nacinamy od góry dwoma cięciami i wszystkie owoce wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wrzucamy rodzynki, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy miodem.

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 30 minut aż owoce będą miękkie ale nie rozciapane.

Najlepiej smakują z gałką lodów waniliowych :)


Owoce zapiekane w piekarniku. Jabłka, gruszki i figi z piekarnika.



Owoce zapiekane w piekarniku. Jabłka, gruszki i figi z piekarnika.

Komentarze