Długo przymierzałam się do tego ciasta. Wydawało mi się trudne. Sądziłam, że biszkopt się połamie. Wiecie co? Okazało się to banalnie proste. Biszkopt, jeszcze ciepły, zwija się w ściereczkę i to cała filozofia :) Jest pysznie. Spróbujcie :)
Składniki na biszkopt:
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier puder. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Blachę (półkę) z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto delikatnie wyrównując. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut aż się delikatnie zarumieni.
Zaraz po upieczeniu ciepły biszkopt przekładamy na czystą ściereczkę papierem do góry. Zdejmujemy papier i zwijamy roladę razem ze ścierka. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy przez pierwszą minutę na wolnych obrotach a potem na szybszych obrotach. Jak zacznie gęstnieć to dodajemy cukier i cappuccino. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone.
Biszkopt rozwijamy i nakładamy nasz krem zostawiając 2 cm wolnego miejsca przy krawędzi, aby krem przy zwijaniu nie wypłynął. Ponownie zwijamy roladę już bez ścierki ;)
Zawijamy roladę w folię spożywczą lub aluminiową i schładzamy w lodówce.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki. Smacznego :)
Rolada biszkoptowa o smaku cappuccino ze śmietanką i mascarpone |
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 120 g cukru pudru
- 120 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki cappuccino (u mnie o smaku rumowym)
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier puder. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Blachę (półkę) z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto delikatnie wyrównując. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut aż się delikatnie zarumieni.
Zaraz po upieczeniu ciepły biszkopt przekładamy na czystą ściereczkę papierem do góry. Zdejmujemy papier i zwijamy roladę razem ze ścierka. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy przez pierwszą minutę na wolnych obrotach a potem na szybszych obrotach. Jak zacznie gęstnieć to dodajemy cukier i cappuccino. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone.
Biszkopt rozwijamy i nakładamy nasz krem zostawiając 2 cm wolnego miejsca przy krawędzi, aby krem przy zwijaniu nie wypłynął. Ponownie zwijamy roladę już bez ścierki ;)
Zawijamy roladę w folię spożywczą lub aluminiową i schładzamy w lodówce.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki. Smacznego :)
Rolada biszkoptowa o smaku cappuccino ze śmietanką i mascarpone |
Rolada biszkoptowa o smaku cappuccino ze śmietanką i mascarpone |
Rolada biszkoptowa o smaku cappuccino ze śmietanką i mascarpone |
Rolada biszkoptowa o smaku cappuccino ze śmietanką i mascarpone |
Komentarze
Prześlij komentarz