Dzisiejszy przepis na tartę razową jest moim ulubionym z dziedziny kruchych ciast. Robię to ciasto w różnych wersjach z owocami lub masą śmietanową z mascarpone. Zamiast smażonego rabarbaru często używam świeżych owoców takich jak borówki (jagody) czy czereśnie, które obtaczam w łyżce mąki ziemniaczanej. Czasem robię też wersję z tartymi jabłkami. Gwarantuję że efekt zawsze jest przepyszny :)
|
Kruche ciasto z rabarbarem. Razowa tarta z rabarbarem. |
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki mieszanej
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki zimnej wody
Składniki na masę:
- 5 łodyg rabarbaru
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 3 - 4 łyżki wody
Wykonanie:
Rabarbar myjemy i kroimy w centymetrowe kawałki. Wrzucamy na patelnię lub do rondelka, dodajemy cukier, wodę i dusimy do uzyskania konsystencji konfitury.
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski. Przy pomocy ręki (najlepiej w jednorazowej rękawiczce) zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta zostawiamy na wierzch. Resztą wyklejamy formę na tartę wychodzą trochę na boki.
Na ciasto wykładamy nasz rabarbar, a na rabarbar kruszymy pozostałe ciasto. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta możemy posypać je cukrem pudrem jeśli rabarbar okaże się za kwaśny ;)
|
Kruche ciasto z rabarbarem. Razowa tarta z rabarbarem. |
|
Kruche ciasto z rabarbarem. Razowa tarta z rabarbarem. |
Komentarze
Prześlij komentarz