Kruche ciasto z rabarbarem. Razowa tarta z rabarbarem.

     Dzisiejszy przepis na tartę razową jest moim ulubionym z dziedziny kruchych ciast. Robię to ciasto w różnych wersjach z owocami lub masą śmietanową z mascarpone. Zamiast smażonego rabarbaru często używam świeżych owoców  takich jak borówki (jagody) czy czereśnie, które obtaczam w łyżce mąki ziemniaczanej. Czasem robię też wersję z tartymi jabłkami. Gwarantuję że efekt zawsze jest przepyszny :)

Kruche ciasto z rabarbarem. Razowa tarta z rabarbarem.
Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki mieszanej
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki zimnej wody
Składniki na masę:
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 - 4 łyżki wody
Wykonanie:

Rabarbar myjemy i kroimy w centymetrowe kawałki. Wrzucamy na patelnię lub do rondelka, dodajemy cukier, wodę i dusimy do uzyskania konsystencji konfitury.

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski. Przy pomocy ręki (najlepiej w jednorazowej rękawiczce) zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta zostawiamy na wierzch. Resztą wyklejamy formę na tartę wychodzą trochę na boki.

Na ciasto wykładamy nasz rabarbar, a na rabarbar kruszymy pozostałe ciasto. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut.

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta możemy posypać je cukrem pudrem jeśli rabarbar okaże się za kwaśny ;)

Kruche ciasto z rabarbarem. Razowa tarta z rabarbarem.




Kruche ciasto z rabarbarem. Razowa tarta z rabarbarem.



Komentarze