Propozycja na dziś to przepis na najlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam. Zapewniam, że wiem o czym mówię, gdyż w swoich życiu spróbowałam już kilka różnych "marchewkowców". Jadłam amerykańskie i angielskie ciasta marchewkowe i to bije wszystkie. Przepis dostałam od Asi - bardzo sympatycznej koleżanki, która kilka lat temu odbywała staż w moim dziale. Przepis jest łatwy dlatego sądzę, ze naprawdę warto spróbować :)
Składniki na ciasto:
Jajka ubijamy mikserem, dodajemy cukier oraz miód i dalej ubijamy.
Następnie powoli dolewamy olej ciągle miksując.
Dodajemy wszystkie suche składniki oraz orzechy i kokos.
Na końcu dodajemy tartą na małych oczkach marchewkę i mieszamy wszystko łyżką.
Pieczemy 50 minut w 150 stopniach na termoobieg.
W tym czasie przygotowujemy masę. Po prostu ucieramy w garnuszku serek z miodem do uzyskania jednolitej masy.
Po upieczeniu ciasta i ostudzeniu smarujemy je masą po wierzchu.
Najlepsze ciasto marchewkowe. Marchewkowiec od Asi. |
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- szklanka cukru brązowego
- pół szklanki miodu
- szklanka oleju
- 2 kopiate szklanki mąki pszennej
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 3 duże marchewki
- 200-300 g serka śmietankowego kremowego (np. philadelphia)
- 3-4 łyżki miodu
Jajka ubijamy mikserem, dodajemy cukier oraz miód i dalej ubijamy.
Następnie powoli dolewamy olej ciągle miksując.
Dodajemy wszystkie suche składniki oraz orzechy i kokos.
Na końcu dodajemy tartą na małych oczkach marchewkę i mieszamy wszystko łyżką.
Pieczemy 50 minut w 150 stopniach na termoobieg.
W tym czasie przygotowujemy masę. Po prostu ucieramy w garnuszku serek z miodem do uzyskania jednolitej masy.
Po upieczeniu ciasta i ostudzeniu smarujemy je masą po wierzchu.
Najlepsze ciasto marchewkowe. Marchewkowiec od Asi. |
Najlepsze ciasto marchewkowe. Marchewkowiec od Asi. |
Najlepsze ciasto marchewkowe. Marchewkowiec od Asi. |
Komentarze
Prześlij komentarz