Szarlotka ze smażonym rabarbarem posypana płatkami migdałów


     Uwielbiam szarlotkę. Mogłabym ją zawsze mieć w domu i nigdy mi się nie nudzi. Natomiast szarlotka z dodatkiem mojego ulubionego smażonego rabarbaru to już poezja smaku :) Spróbujcie :)

Szarlotka ze smażonym rabarbarem posypana płatkami migdałów


Składniki:
  • 2 szklanki mąki (miks pszennej i razowej)
  • pół szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kostka masła
  • 4 jajka
  • łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 - 3 jabłka
  • szklanka smażonego rabarbaru
  • 50 g płatków migdałów
Wykonanie:

Ubijamy pianę z białek. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

Ciasto zagniatamy z mąki, cukru brązowego, masła, żółtek i proszku do pieczenia.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wklejamy dno ciastem.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach lub w robocie kuchennym z funkcja tarki.

Wykładamy tarte jabłka na ciasto i posypujemy cukrem z wanilią.

Na to wykładamy smażony rabarbar. Rabarbar przygotowujemy tak jak w tym przepisie (Kruche ciasto z rabarbarem).

Następnie wykładamy pianę z białek i posypujemy całość płatkami migdałów.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 40 minut.

Po wystudzeniu możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Szarlotka ze smażonym rabarbarem posypana płatkami migdałów



Szarlotka ze smażonym rabarbarem posypana płatkami migdałów



Szarlotka ze smażonym rabarbarem posypana płatkami migdałów

Komentarze