Uwielbiam szarlotkę. Mogłabym ją zawsze mieć w domu i nigdy mi się nie nudzi. Natomiast szarlotka z dodatkiem mojego ulubionego smażonego rabarbaru to już poezja smaku :) Spróbujcie :)
Szarlotka ze smażonym rabarbarem posypana płatkami migdałów |
Składniki:
- 2 szklanki mąki (miks pszennej i razowej)
- pół szklanki cukru brązowego
- 2 łyżki cukru pudru
- kostka masła
- 4 jajka
- łyżeczka cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 - 3 jabłka
- szklanka smażonego rabarbaru
- 50 g płatków migdałów
Ubijamy pianę z białek. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Ciasto zagniatamy z mąki, cukru brązowego, masła, żółtek i proszku do pieczenia.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wklejamy dno ciastem.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach lub w robocie kuchennym z funkcja tarki.
Wykładamy tarte jabłka na ciasto i posypujemy cukrem z wanilią.
Na to wykładamy smażony rabarbar. Rabarbar przygotowujemy tak jak w tym przepisie (Kruche ciasto z rabarbarem).
Następnie wykładamy pianę z białek i posypujemy całość płatkami migdałów.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 40 minut.
Po wystudzeniu możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Szarlotka ze smażonym rabarbarem posypana płatkami migdałów |
Szarlotka ze smażonym rabarbarem posypana płatkami migdałów |
Szarlotka ze smażonym rabarbarem posypana płatkami migdałów |
Komentarze
Prześlij komentarz