Dziś przyszła mi wielka ochota na coś lekkiego i mocno truskawkowego. Miałam cały koszyczek truskawek. Ryż truskawkami jadłam przez kilka dni dlatego chciałam jakiejś odmiany :) Wymyśliłam taki oto deser :) Zapraszam do wypróbowania.
Ciasto - mus truskawkowy na biszkoptach |
Składniki:
- opakowanie biszkoptów lady fingers
- 1 kg truskawek
- 2 galaretki cytrynowe
- duży kubek (300 - 400 g) gęstego jogurtu greckiego
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
Truskawki myjemy i szypułkujemy. Następnie je blendujemy z cukrem pudrem.
Przelewamy je do garnka i podgrzewamy na gazie.
Gdy będą gorące wsypujemy powoli obie galaretki ciągle mieszając. Podgrzewamy jeszcze przez kilka minut aby cała żelatyna się rozpuściła. Następnie studzimy.
W blaszce lub szklanym naczyniu dno wykładamy biszkoptami i delikatne przelewamy na nie nasz mus truskawkowy. Chłodzimy kilka godzin lub całą noc w lodówce.
Smacznego :)
Ciasto - mus truskawkowy na biszkoptach |
Ciasto - mus truskawkowy na biszkoptach |
Ciasto - mus truskawkowy na biszkoptach |
Komentarze
Prześlij komentarz