Dziś chciałabym Wam zaproponować pomysł na chrupiącą panierkę do ryb lub kotletów. Wygląda to tak, że do bułki tartej dodaje mniej więcej w takich samych proporcjach otręby i mielone siemię lniane. Tak przyrządzone kotlety są bardzo chrupiące i smaczne.
Dorsz w chrupiącej panierce serwowany ze szpinakiem i ryżem |
Składniki: (dla 4 osób)
- 4 porcje dorsza (lub innej ryby)
- jajko
- bułka tarta
- otręby
- mielone siemię lniane
- mąka do oprószenia ryby
- opakowanie szpinaku (świeży lub mrożony)
- pół kostki fety
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu ziołowego
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- ok. 200 g ryżu
Rybę oprószamy solą i pieprzem.
Szpinak podsmażamy w rondelku na łyżce oleju (mrożony będzie się dłużej robił natomiast świeży tylko kilka minut). Do posmażonego szpinaku dodajemy pokruszoną fetę oraz pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.
Ryż zaparzamy wg przepisu na opakowaniu.
Rybę oprószamy mąką. Jajko roztrzepujemy na głębokim talerzu. Bułkę tartą, otręby i siemię lniane mieszamy na dużym talerzu. Rybę panierujemy w jajku i potem w naszej mieszance. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Całość serwujemy jak na zdjęciu poniżej. Smacznego :)
Dorsz w chrupiącej panierce serwowany ze szpinakiem i ryżem |
Dorsz w chrupiącej panierce serwowany ze szpinakiem i ryżem |
Komentarze
Prześlij komentarz