Dorsz w chrupiącej panierce serwowany ze szpinakiem i ryżem


     Dziś chciałabym Wam zaproponować pomysł na chrupiącą panierkę do ryb lub kotletów. Wygląda to tak, że do bułki tartej dodaje mniej więcej w takich samych proporcjach otręby i mielone siemię lniane. Tak przyrządzone kotlety są bardzo chrupiące i smaczne.

Dorsz w chrupiącej panierce serwowany ze szpinakiem i ryżem

Składniki: (dla 4 osób)
  • 4 porcje dorsza (lub innej ryby)
  • jajko
  • bułka tarta
  • otręby
  • mielone siemię lniane
  • mąka do oprószenia ryby
  • opakowanie szpinaku (świeży lub mrożony)
  • pół kostki fety
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • ok. 200 g ryżu
Wykonanie:

Rybę oprószamy solą i pieprzem.

Szpinak podsmażamy w rondelku na łyżce oleju (mrożony będzie się dłużej robił natomiast świeży tylko kilka minut). Do posmażonego szpinaku dodajemy pokruszoną fetę oraz pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.

Ryż zaparzamy wg przepisu na opakowaniu.

Rybę oprószamy mąką. Jajko roztrzepujemy na głębokim talerzu. Bułkę tartą, otręby i siemię lniane mieszamy na dużym talerzu. Rybę panierujemy w jajku i potem w naszej mieszance. Smażymy na rozgrzanym oleju.

Całość serwujemy jak na zdjęciu poniżej. Smacznego :)

Dorsz w chrupiącej panierce serwowany ze szpinakiem i ryżem




Dorsz w chrupiącej panierce serwowany ze szpinakiem i ryżem

Komentarze