Próbowaliście kiedyś pasztet w cukinii? Jest naprawdę pyszny. Można go jeść samego jako przekąskę lub smarować nim kanapki. Przepis mam od mojej sąsiadki, pani Emilii, która świetnie gotuje.
Domowy pasztet z cukinii. Pasztet warzywny. |
Składniki:
- 3 szklanki tartej cukinii
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 200 g sera żółtego typu Złoty mazur
- 4 jajka
- 1,5 szklanki bułki tartej
- pół szklanki oleju
- pół kostki masła
- sól, pieprz, papryka słodka
Wykonanie:
Cukinie, marchewki i cebulę ścieramy na drobnej tarce a najlepiej w robocie kuchennym.
Ser żółty i masło także ścieramy.
Białka ubijamy na pianę.
Żółtka dajemy bezpośrednio do warzyw.
Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce lub garnku.
Dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy.
Wykładamy masę do keksówki lub naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.
Pieczemy w 170 stopniach około 40 minut aż się zrumieni z wierzchu.
Domowy pasztet z cukinii. Pasztet warzywny. |
Domowy pasztet z cukinii. Pasztet warzywny. |
Bardzo chętnie bym tego posmakował. Tylko nigdy nie mam na to czasu tak naprawdę.
OdpowiedzUsuń