Po naszych tegorocznych wakacjach na nowo odkryłam sałatkę grecką. Znam ją od lat ale co jakiś czas wraca do menu jak bumerang i gości w nim przez dłuższy czas :) Pyszne, świeże warzywa, odpowiedni sos, smaczna feta i przepyszna sałatka gotowa :)
Składniki:
Warzywa myjemy.
Sałatę rwiemy i rozkładamy prosto na talerze tyle porcji ile potrzebujemy. Na to wrzucamy pokrojona w paseczki paprykę, pokrojonego w plasterki, obranego ogórka oraz pokrojone w ćwiartki pomidory. Wrzucamy oliwki a na wierzch kładziemy dwa spore kawałki (trójkąty) fety.
Opcjonalnie dajemy cebulę czerwoną. Ja nie lubię i nie bardzo też mogę jeść cebulę więc z niej rezygnuje :)
Sos winegret mieszamy z podanych składników i polewamy nim sałatkę przed samym podaniem.
"Feta" której używam i która najlepiej mi smakuje to tak naprawdę Ser Sałatkowy z Lidla. Jest bardzo podobny w smaku do prawdziwej fety a cena jest bardzo przystępna.
Moja sałatka grecka |
Składniki:
- miks sałat (lub dowolna ulubiona sałata)
- papryka czerwona
- papryka zielona
- kilka ogórków
- kilka pomidorów
- słoiczek oliwek (mogą być mieszane zielone i czarne)
- ser feta
- opcjonalnie czerwona cebula pokrojona w paski
- sos winegret (2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka octu jabłkowego, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, sól, pieprz, łyżeczka ciepłej wody)
Warzywa myjemy.
Sałatę rwiemy i rozkładamy prosto na talerze tyle porcji ile potrzebujemy. Na to wrzucamy pokrojona w paseczki paprykę, pokrojonego w plasterki, obranego ogórka oraz pokrojone w ćwiartki pomidory. Wrzucamy oliwki a na wierzch kładziemy dwa spore kawałki (trójkąty) fety.
Opcjonalnie dajemy cebulę czerwoną. Ja nie lubię i nie bardzo też mogę jeść cebulę więc z niej rezygnuje :)
Sos winegret mieszamy z podanych składników i polewamy nim sałatkę przed samym podaniem.
"Feta" której używam i która najlepiej mi smakuje to tak naprawdę Ser Sałatkowy z Lidla. Jest bardzo podobny w smaku do prawdziwej fety a cena jest bardzo przystępna.
Moja sałatka grecka |
Moja sałatka grecka |
Komentarze
Prześlij komentarz