Dziś przepis na ogórki, który moja mama stosuje od lat i zawsze się sprawdza. Ogórki pozostają twarde i chrupiące choć są dobrze ukiszone. Mogą stać nawet 2-3 lata i nadal są pyszne.
Składniki:
Ogórki myjemy i namaczamy ok. 2 - 3 godziny.
Chrzan tniemy na paski obieraczką do warzyw. Możemy go też pokroić na małe podłużne kawałki.
Czosnek obieramy i kroimy na kawałki (jeden ząbek na 3 kawałki).
Słoiki dobrze myjemy, wyparzamy lub myjemy w zmywarce. Nakrętki też wkładam do zmywarki, która doskonale usuwa zapachy.
Na dno słoika dajemy koper i połowę chrzanu. Następnie nakładamy do słoików ogórki dosyć ciasno układając je na stojąco a na wierzch kładziemy mniejsze do wypełnienia słoika. Na wierzch wrzucamy również czosnek i resztę chrzanu.
Wodę zagotowujemy w solą.
Zalewamy ogórki gorącą wodą i zakręcamy. Ja przekręcam każdy słoik do góry nogami aby mieć pewność że się zassał.
Wynosimy w zaciemnione miejsce i podkładamy jakieś szmatki, stare ręczniki na wypadek buzowania w słoikach. Po 2 tygodniach układamy na półkach.
Ogórki kiszone - przepis mojej mamy |
Składniki:
- 25 kg ogórków (wyjdzie 50 słoików)
- 2 wiązki suchego kopru
- 3 sztuki chrzanu (duże)
- 16 główek czosnku
- ok. 25 litrów wody
- 25 kopiatych łyżek soli do przetworów
Ogórki myjemy i namaczamy ok. 2 - 3 godziny.
Chrzan tniemy na paski obieraczką do warzyw. Możemy go też pokroić na małe podłużne kawałki.
Czosnek obieramy i kroimy na kawałki (jeden ząbek na 3 kawałki).
Słoiki dobrze myjemy, wyparzamy lub myjemy w zmywarce. Nakrętki też wkładam do zmywarki, która doskonale usuwa zapachy.
Na dno słoika dajemy koper i połowę chrzanu. Następnie nakładamy do słoików ogórki dosyć ciasno układając je na stojąco a na wierzch kładziemy mniejsze do wypełnienia słoika. Na wierzch wrzucamy również czosnek i resztę chrzanu.
Wodę zagotowujemy w solą.
Zalewamy ogórki gorącą wodą i zakręcamy. Ja przekręcam każdy słoik do góry nogami aby mieć pewność że się zassał.
Wynosimy w zaciemnione miejsce i podkładamy jakieś szmatki, stare ręczniki na wypadek buzowania w słoikach. Po 2 tygodniach układamy na półkach.
Ogórki kiszone - przepis mojej mamy |
Ogórki kiszone - przepis mojej mamy |
Ogórki kiszone - przepis mojej mamy |
Ogórki kiszone - przepis mojej mamy |
Dzis zrobilam z tego Pani przepisu 15 l itrowych sloikow ..zobaczymy jakie beda :-)
OdpowiedzUsuń