Ogórki kiszone - przepis mojej mamy

     Dziś przepis na ogórki, który moja mama stosuje od lat i zawsze się sprawdza. Ogórki pozostają twarde i chrupiące choć są dobrze ukiszone. Mogą stać nawet 2-3 lata i nadal są pyszne.

Ogórki kiszone - przepis mojej mamy

Składniki:
  • 25 kg ogórków (wyjdzie 50 słoików)
  • 2 wiązki suchego kopru 
  • 3 sztuki chrzanu (duże)
  • 16 główek czosnku
  • ok. 25 litrów wody
  • 25 kopiatych łyżek soli do przetworów
Wykonanie:

Ogórki myjemy i namaczamy ok. 2 - 3 godziny.

Chrzan tniemy na paski obieraczką do warzyw. Możemy go też pokroić na małe podłużne kawałki.

Czosnek obieramy i kroimy na kawałki (jeden ząbek na 3 kawałki).

Słoiki dobrze myjemy, wyparzamy lub myjemy w zmywarce. Nakrętki też wkładam do zmywarki, która doskonale usuwa zapachy.

Na dno słoika dajemy koper i połowę chrzanu. Następnie nakładamy do słoików ogórki dosyć ciasno układając je na stojąco a na wierzch kładziemy mniejsze do wypełnienia słoika. Na wierzch wrzucamy również czosnek i resztę chrzanu.

Wodę zagotowujemy w solą.

Zalewamy ogórki gorącą wodą i zakręcamy. Ja przekręcam każdy słoik do góry nogami aby mieć pewność że się zassał.

Wynosimy w zaciemnione miejsce i podkładamy jakieś szmatki, stare ręczniki na wypadek buzowania w słoikach.  Po 2 tygodniach układamy na półkach.


Ogórki kiszone - przepis mojej mamy




Ogórki kiszone - przepis mojej mamy




Ogórki kiszone - przepis mojej mamy




Ogórki kiszone - przepis mojej mamy

Komentarze

  1. Dzis zrobilam z tego Pani przepisu 15 l itrowych sloikow ..zobaczymy jakie beda :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz