Przepis na tę frużelinę wiśniową, którą robię w słoiczkach na zimę, został wypracowany przeze mnie na zasadzie prób i błędów.
Moja mama robiła tego typu przetwory wiele lat temu. Są one moim smakiem z dzieciństwa. Niestety przepis po latach gdzieś umknął. Kilka lat temu pierwszy raz spróbowałam go otworzyć. Mama podała mi mniej więcej proporcje jakie pamiętała ale niestety wyszedł mi dżem a nie frużelina.
Rok później dodałam trochę mniej żelfixu ale nadal konsystencja mnie nie zadowalała.
W kolejnym roku postawiłam na cukier żelujący. Nie chciałam, żeby wiśnie były za słodkie i dałam go za mało, czego efektem były wiśnie w kompocie.
Rok temu postanowiłam połączyć cukier żelujący z żelfixem oraz zwykłym cukrem i osiągnęłam najbardziej satysfakcjonującą mnie wersję na nasze domowe wiśnie w żelu.
Wiśnie te są świetnym dodatkiem do wielu deserów:
- Serników - polewam nimi każdy kawałek przed podaniem na stół; ich kwaskowy smak doskonałe ożywia to ciasto
- Lodów - idealne do śmietankowych, waniliowych, bakaliowych czy czekoladowych aby stworzyć wykwintny deser
- Ciast ucieranych lub jogurtowych - lekko odcedzone wiśnie wrzucam bezpośrednio do ciasta
- Naleśników - polewam nimi naleśniki z nadzieniem z sera białego
- Racuchów - podobnie jak naleśniki polewam po wierzchu
Składniki:
- 6 kg wiśni z pestkami
- 1 kg cukru żelującego
- 1 kg cukru białego
- 3 opakowania żelfixu
Wiśnie myjemy i drylujemy. Wkładamy je do dużego garnka. Wsypujemy cukier żelujący, zwykły cukier i żelfixy. Całość mieszamy dokładnie i zaczynamy podgrzewać.
Podgrzewamy aż do zagotowania co jakiś czas mieszając. (Ja w tym czasie wyłapuję jeszcze pestki, które umknęły podczas drylowania.)
Gotujemy całość 5 minut i przekładamy do dokładnie umytych słoików. Zakręcamy i odstawiamy słoiczki dnem do góry.
Następnie przetwory pasteryzujemy gotując 10-15 minut słoiczki w garnku z wodą do 3/4 wysokości słoiczków.
Rada:
Słoiki i nakrętki najlepiej umyć dzień wcześniej w zmywarce. Są wtedy całkowicie pozbawione wcześniejszych zapachów.
Dodatkowo nakrętki staram się segregować. Do owoców używam zawsze innych niż do ogórków i sałatek. Dobrym sposobem jest kupienie nakrętek z odpowiednim rysunkiem owocowym do owoców i ogórkowym do przetworów konserwowych i kiszonek.
Napełnianie słoików tymi wiśniami zawsze powodowało pewne trudności. W tym roku dowiedziałam się o specjalnym lejku do przetworów. Coś pięknego :) Nic się nie wylewa, nic nie brudzi słoików i pasuje na różne wielkości weków :)
Wiśnie - przetwory na zimę. Frużelina wiśniowa do serników, lodów lub innych deserów. |
Wiśnie - przetwory na zimę. Frużelina wiśniowa do serników, lodów lub innych deserów. |
Wiśnie - przetwory na zimę. Frużelina wiśniowa do serników, lodów lub innych deserów. |
Wiśnie - przetwory na zimę. Frużelina wiśniowa do serników, lodów lub innych deserów. |
Wiśnie - przetwory na zimę. Frużelina wiśniowa do serników, lodów lub innych deserów. |
Wiśnie - przetwory na zimę. Frużelina wiśniowa do serników, lodów lub innych deserów. |
Komentarze
Prześlij komentarz