Wiśnie - przetwory na zimę. Frużelina wiśniowa do serników, lodów lub innych deserów.


     Przepis na tę frużelinę wiśniową, którą robię w słoiczkach na zimę, został wypracowany przeze mnie na zasadzie prób i błędów.
     Moja mama robiła tego typu przetwory wiele lat temu. Są one moim smakiem z dzieciństwa. Niestety przepis po latach gdzieś umknął. Kilka lat temu pierwszy raz spróbowałam go otworzyć. Mama podała mi mniej więcej proporcje jakie pamiętała ale niestety wyszedł mi dżem a nie frużelina.
     Rok później dodałam trochę mniej żelfixu ale nadal konsystencja mnie nie zadowalała.
     W kolejnym roku postawiłam na cukier żelujący. Nie chciałam, żeby wiśnie były za słodkie i dałam go za mało, czego efektem były wiśnie w kompocie.
     Rok temu postanowiłam połączyć cukier żelujący z żelfixem oraz zwykłym cukrem i osiągnęłam najbardziej satysfakcjonującą mnie wersję na nasze domowe wiśnie w żelu.



Wiśnie te są świetnym dodatkiem do wielu deserów:
  • Serników - polewam nimi każdy kawałek przed podaniem na stół; ich kwaskowy smak doskonałe ożywia to ciasto
  • Lodów - idealne do śmietankowych, waniliowych, bakaliowych czy czekoladowych aby stworzyć wykwintny deser
  • Ciast ucieranych lub jogurtowych - lekko odcedzone wiśnie wrzucam bezpośrednio do ciasta
  • Naleśników - polewam nimi naleśniki z nadzieniem z sera białego
  • Racuchów - podobnie jak naleśniki polewam po wierzchu

Składniki:
  • 6 kg wiśni z pestkami
  • 1 kg cukru żelującego
  • 1 kg cukru białego
  • 3 opakowania żelfixu
Wykonanie:

Wiśnie myjemy i drylujemy. Wkładamy je do dużego garnka. Wsypujemy cukier żelujący, zwykły cukier i żelfixy. Całość mieszamy dokładnie i zaczynamy podgrzewać.

Podgrzewamy aż do zagotowania co jakiś czas mieszając. (Ja w tym czasie wyłapuję jeszcze pestki, które umknęły podczas drylowania.)

Gotujemy całość 5 minut i przekładamy do dokładnie umytych słoików. Zakręcamy i odstawiamy słoiczki dnem do góry.

Następnie przetwory pasteryzujemy gotując 10-15 minut słoiczki w garnku z wodą do 3/4 wysokości słoiczków.

Rada:
Słoiki i nakrętki najlepiej umyć dzień wcześniej w zmywarce. Są wtedy całkowicie pozbawione wcześniejszych zapachów.
Dodatkowo nakrętki staram się segregować. Do owoców używam zawsze innych niż do ogórków i sałatek. Dobrym sposobem jest kupienie nakrętek z odpowiednim rysunkiem owocowym do owoców i ogórkowym do przetworów konserwowych i kiszonek.
Napełnianie słoików tymi wiśniami zawsze powodowało pewne trudności. W tym roku dowiedziałam się o specjalnym lejku do przetworów. Coś pięknego :) Nic się nie wylewa, nic nie brudzi słoików i pasuje na różne wielkości weków :)


Wiśnie - przetwory na zimę. Frużelina wiśniowa do serników, lodów lub innych deserów.



Wiśnie - przetwory na zimę. Frużelina wiśniowa do serników, lodów lub innych deserów.





Wiśnie - przetwory na zimę. Frużelina wiśniowa do serników, lodów lub innych deserów.





Wiśnie - przetwory na zimę. Frużelina wiśniowa do serników, lodów lub innych deserów.




Wiśnie - przetwory na zimę. Frużelina wiśniowa do serników, lodów lub innych deserów.




Wiśnie - przetwory na zimę. Frużelina wiśniowa do serników, lodów lub innych deserów.




RÓBMY PRZETWORY! 5.

Komentarze