Obecnie mamy na rynku pyszne, świeże, młode warzywa, które można chrupać same jako przekąskę. Natomiast jeśli zapraszamy gości na popołudnie to warto przygotować do nich różne dipy tworząc w ten sposób smaczną i zdrową przekąskę. Oto moje propozycje :)
Składniki na przekąskę:
Warzywa myjemy, marchewki obieramy i kroimy w słupki. Selera też kroimy w słupki.
Składniki na dip oliwkowy mieszamy w miseczce lub kubku. Jeśli nie mamy pasty oliwkowej to blendujemy oliwki bez pestek na pastę. Gotowy dip przekładamy do naczynia, w którym będziemy go serwować.
Składniki na dip serowo-paprykowy również mieszamy w miseczce i przekładamy do odpowiedniego naczynia.
Do trzeciej miseczki nakładamy na ketchup z cukinii. (Zamiast ketchupu z cukinii możemy użyć zwykłego ketchupu wymieszanego pół na pół ze śmietaną.)
Warzywa z trzeba sosami podajemy na stół jako przekąskę.
Dip na trzy sposoby do warzyw lub naczos |
Składniki na przekąskę:
- 2 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- domowy ketchup z cukinii (patrz tutaj)
- dip oliwkowy
- dip serowo-paprykowy
- 3 łyżeczki pasty z zielonych oliwek lub zblendowane oliwki
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka serka ziarnistego
- odrobina soli
- 2 łyżki serka ziarnistego
- 2 łyżki śmietany
- szczypta papryki ostrej
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- 2 szczypty papryki wędzonej
Warzywa myjemy, marchewki obieramy i kroimy w słupki. Selera też kroimy w słupki.
Składniki na dip oliwkowy mieszamy w miseczce lub kubku. Jeśli nie mamy pasty oliwkowej to blendujemy oliwki bez pestek na pastę. Gotowy dip przekładamy do naczynia, w którym będziemy go serwować.
Składniki na dip serowo-paprykowy również mieszamy w miseczce i przekładamy do odpowiedniego naczynia.
Do trzeciej miseczki nakładamy na ketchup z cukinii. (Zamiast ketchupu z cukinii możemy użyć zwykłego ketchupu wymieszanego pół na pół ze śmietaną.)
Warzywa z trzeba sosami podajemy na stół jako przekąskę.
Dip na trzy sposoby do warzyw lub naczos |
Dip na trzy sposoby do warzyw lub naczos |
Komentarze
Prześlij komentarz