Dip na trzy sposoby do warzyw lub naczos

     Obecnie mamy na rynku pyszne, świeże, młode warzywa, które można chrupać same jako przekąskę. Natomiast jeśli zapraszamy gości na popołudnie to warto przygotować do nich różne dipy tworząc w ten sposób smaczną i zdrową przekąskę. Oto moje propozycje :)

Dip na trzy sposoby do warzyw lub naczos


Składniki na przekąskę:
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • domowy ketchup z cukinii (patrz tutaj)
  • dip oliwkowy
  • dip serowo-paprykowy
Składniki na dip oliwkowy:
  • 3 łyżeczki pasty z zielonych oliwek lub zblendowane oliwki
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka serka ziarnistego
  • odrobina soli
Składniki na dip serowo-paprykowy:
  • 2 łyżki serka ziarnistego
  • 2 łyżki śmietany 
  • szczypta papryki ostrej
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 szczypty papryki wędzonej
Wykonanie:

Warzywa myjemy, marchewki obieramy i kroimy w słupki. Selera też kroimy w słupki.

Składniki na dip oliwkowy mieszamy w miseczce lub kubku. Jeśli nie mamy pasty oliwkowej to blendujemy oliwki bez pestek na pastę. Gotowy dip przekładamy do naczynia, w którym będziemy go serwować.

Składniki na dip serowo-paprykowy również mieszamy w miseczce i przekładamy do odpowiedniego naczynia.

Do trzeciej miseczki nakładamy na ketchup z cukinii. (Zamiast ketchupu z cukinii możemy użyć zwykłego ketchupu wymieszanego pół na pół ze śmietaną.)

Warzywa z trzeba sosami podajemy na stół jako przekąskę.

Dip na trzy sposoby do warzyw lub naczos





Dip na trzy sposoby do warzyw lub naczos



Komentarze