Ciąg dalszy przetworów :) Dziś na tapecie a raczej blacie kuchennym ogóreczki w zalewie z curry.
Składniki:
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy i namaczamy godzinę w wodzie.
Liście selera dokładnie myjemy a cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
Do przygotowanych słoików (wymytych, wyparzonych) wrzucamy na dno ziarenka gorczycy. Następnie dajemy liście selera a na to wkładamy plasterek cebuli.
Przygotowałam dwie wersje tej sałatki. W jednej pokroiłam ogórki wzdłuż na ćwiartki i włożyłam do słoików na stojąco dość ciasno. W drugiej pokroiłam na plasterki jak na mizerię i powkładałam do słoików.
Na wierzch możemy dodać jeszcze liście selera jeśli nam zostały.
Z pozostałych składników przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy i zalewamy gorącą nasze ogórki. Zakręcamy i odwracamy dnem do góry aby sprawdzić czy się zassały.
Pasteryzujemy 10-15 minut.
Dodatkowe informacje:
Użyłam słoików 500ml ale można użyć tych po dżemach. Ja nie lubię małych nakrętek bo większość mi się kręci w kółko a z dużymi nie mam takiego problemu. Dlatego w tym roku przeszłam na słoiki z dużymi nakrętkami.
Do podwójnej porcji zużyłam całe opakowanie gorczycy.
Do podwójnej porcji zużyłam wszystkie liście z dość pokaźnego selera.
Ogórki z curry - przetwory na zimę |
Składniki:
- 2,5 kg ogórków
- 3-4 cebule (zależnie od ich wielkości)
- liście selera
- ziarna gorczycy
- 2,5 litra wody
- 2,5 szklanki octu
- 2,5 szklanki cukru
- 7 łyżeczek curry
- 7 łyżeczek soli
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy i namaczamy godzinę w wodzie.
Liście selera dokładnie myjemy a cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
Do przygotowanych słoików (wymytych, wyparzonych) wrzucamy na dno ziarenka gorczycy. Następnie dajemy liście selera a na to wkładamy plasterek cebuli.
Przygotowałam dwie wersje tej sałatki. W jednej pokroiłam ogórki wzdłuż na ćwiartki i włożyłam do słoików na stojąco dość ciasno. W drugiej pokroiłam na plasterki jak na mizerię i powkładałam do słoików.
Na wierzch możemy dodać jeszcze liście selera jeśli nam zostały.
Z pozostałych składników przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy i zalewamy gorącą nasze ogórki. Zakręcamy i odwracamy dnem do góry aby sprawdzić czy się zassały.
Pasteryzujemy 10-15 minut.
Dodatkowe informacje:
Użyłam słoików 500ml ale można użyć tych po dżemach. Ja nie lubię małych nakrętek bo większość mi się kręci w kółko a z dużymi nie mam takiego problemu. Dlatego w tym roku przeszłam na słoiki z dużymi nakrętkami.
Do podwójnej porcji zużyłam całe opakowanie gorczycy.
Do podwójnej porcji zużyłam wszystkie liście z dość pokaźnego selera.
Ogórki z curry - przetwory na zimę |
Ogórki z curry - przetwory na zimę |
Ogórki z curry - przetwory na zimę |
Ogórki z curry - przetwory na zimę |
Komentarze
Prześlij komentarz