Taką zupę zmajstrowałam w weekend. Uważam, że jest przepyszna. Ma pyszny mocno buraczany smak. Nie spodziewałam się jak intensywny smak buraków uzyskamy w zupie po zblendowaniu jej. Spróbujcie :)
Składniki:
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
W garnku na zupę podgrzewamy masło klarowane i wrzucamy pokrojona cebulę. Podsmażamy na złoty kolor.
Obieramy czosnek, kroimy drobno. Wrzucamy pod sam koniec smażenia aby nie zrobił się gorzki.
Zagotowujemy wodę w czajniku.
W międzyczasie obieramy warzywa.
Marchewki, selera i pietruszki kroimy na większe kawałki i wrzucamy do cebuli z czosnkiem. Chwilę podsmażamy. Dodajemy pieprz ziołowy, sól i świeżo mielony pieprz czarny (lub kolorowy).
Zalewamy całość zagotowaną wodą.
Następnie kroimy na mniejsze kawałki buraki i wrzucamy do garnka. Dodajmy sok z cytryny.
W tym czasie kroimy ziemniaki w kosteczkę. Dwa z nich wrzucamy do garnka z zupą a resztę gotujemy w osobnym garnku z solą, liściem laurowym i zielem angielskim.
Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Gdy ostygnie blendujemy na krem. Możemy wcześniej wyjąć kilka kawałków buraków, które podamy na talerz przy serwowaniu zupy.
Podajemy gorąca z ugotowanymi ziemniakami.
Pyszna zupa krem z buraków z ziemniakami |
Składniki:
- 6-7 średniej wielkości buraków
- 2 marchewki
- 1-2 korzenie pietruszki
- pół selera (korzeniowy)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka masła klarowanego
- 6 ziemniaków
- szczypta pieprzu ziołowego
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
W garnku na zupę podgrzewamy masło klarowane i wrzucamy pokrojona cebulę. Podsmażamy na złoty kolor.
Obieramy czosnek, kroimy drobno. Wrzucamy pod sam koniec smażenia aby nie zrobił się gorzki.
Zagotowujemy wodę w czajniku.
W międzyczasie obieramy warzywa.
Marchewki, selera i pietruszki kroimy na większe kawałki i wrzucamy do cebuli z czosnkiem. Chwilę podsmażamy. Dodajemy pieprz ziołowy, sól i świeżo mielony pieprz czarny (lub kolorowy).
Zalewamy całość zagotowaną wodą.
Następnie kroimy na mniejsze kawałki buraki i wrzucamy do garnka. Dodajmy sok z cytryny.
W tym czasie kroimy ziemniaki w kosteczkę. Dwa z nich wrzucamy do garnka z zupą a resztę gotujemy w osobnym garnku z solą, liściem laurowym i zielem angielskim.
Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Gdy ostygnie blendujemy na krem. Możemy wcześniej wyjąć kilka kawałków buraków, które podamy na talerz przy serwowaniu zupy.
Podajemy gorąca z ugotowanymi ziemniakami.
Pyszna zupa krem z buraków z ziemniakami |
Pyszna zupa krem z buraków z ziemniakami |
Pyszna zupa krem z buraków z ziemniakami |
Komentarze
Prześlij komentarz