W sezonie śliwkowym takie ciasto musi zagościć na moim stole. Można je zrobić z samymi śliwkami ale także w wersji wzbogaconej o figi. Jest pyszne i zapewniam, że smakuje każdemu kto lubi śliwki.
|
Tarta śliwkowo-figowa. Kruche ciasto ze śliwkami i figami. |
Składniki:
- 200 g mąki (miks pszennej i razowej)
- 50 g otrębów
- 150 g zimnego masła
- 6 łyżek cukru brązowego
- 100 ml kefiru
- szczypta soli
- 10 śliwek
- 4 figi
- 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Mąkę siekamy z otrębami, masłem, cukrem, kefirem i solą. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy owoce: myjemy i kroimy w ósemki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Brzegi ciasta, które wychodzi poza blaszkę możemy wywinąć na owoce. Na ciasto układamy owoce i posypujemy cynamonem.
Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w 200 stopniach.
|
Tarta śliwkowo-figowa. Kruche ciasto ze śliwkami i figami. |
|
Tarta śliwkowo-figowa. Kruche ciasto ze śliwkami i figami. |
|
Tarta śliwkowo-figowa. Kruche ciasto ze śliwkami i figami. |
|
Tarta śliwkowo-figowa. Kruche ciasto ze śliwkami i figami. |
Komentarze
Prześlij komentarz