Dziś przepis na jabłka do szarlotki, które zawekowane możemy przechowywać i używać w zimie. Robię je z nieobieranych jabłek. Przepis jest łatwy i szybki do wykonania. Dzięki tak przygotowanym wekom zrobienie szarlotki staje się bajecznie proste i szybkie.
Jabłka do szarlotki - przetwory na zimę |
Składniki:
- 3 kg jabłek (najlepiej twardych, soczystych, kwaskowych)
- ok. 2 szklanki cukru (do smaku)
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie ścieramy je na grubych oczkach razem ze skórką. Najlepiej zrobić to w maszynce (robocie kuchennym) aby się nie namęczyć :)
Wrzucamy wszystkie składniki do garnka i podgrzewamy. Smażymy jabłka mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliły. Gdy uzyskamy konsystencję lekko rozgotowanych jabłek i odparujemy większość soku to przekładamy jabłka do słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem aby się wieczka zassały.
Na koniec pasteryzujemy 15 minut.
Jabłka do szarlotki - przetwory na zimę |
Jabłka do szarlotki - przetwory na zimę |
Jabłka do szarlotki - przetwory na zimę |
Jabłka do szarlotki - przetwory na zimę |
Ślinka leci na sam ich widok ;) Do owsianki jak znalazł!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/