Jabłka do szarlotki - przetwory na zimę


     Dziś przepis na jabłka do szarlotki, które zawekowane możemy przechowywać i używać w zimie. Robię je z nieobieranych jabłek. Przepis jest łatwy i szybki do wykonania. Dzięki tak przygotowanym wekom zrobienie szarlotki staje się bajecznie proste i szybkie.

Jabłka do szarlotki - przetwory na zimę

Składniki:

  • 3 kg jabłek (najlepiej twardych, soczystych, kwaskowych)
  • ok. 2 szklanki cukru (do smaku)
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych.  Następnie ścieramy je na grubych oczkach razem ze skórką. Najlepiej zrobić to w maszynce (robocie kuchennym) aby się nie namęczyć :)

Wrzucamy wszystkie składniki do garnka i podgrzewamy. Smażymy jabłka mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliły. Gdy uzyskamy konsystencję lekko rozgotowanych jabłek i odparujemy większość soku to przekładamy jabłka do słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem aby się wieczka zassały.

Na koniec pasteryzujemy 15 minut.

Jabłka do szarlotki - przetwory na zimę



Jabłka do szarlotki - przetwory na zimę


Jabłka do szarlotki - przetwory na zimę


Jabłka do szarlotki - przetwory na zimę

Komentarze

  1. Ślinka leci na sam ich widok ;) Do owsianki jak znalazł!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz