Makaron pappardelle z cukinią, szynką parmeńską i zielonym pesto


     Pappardelle to włoski, płaski makaron w kształcie wstążek, który pod względem szerokości plasuje się między tagliatelle a lasagne. Natomiast dla mnie jest to po prostu przepyszny makaron :) A podany z pesto, cukinia i szynką jest po prostu obłędny :)

Makaron pappardelle z cukinią, szynką parmeńską i zielonym pesto


Składniki: (dla 4 osób)
  • opakowanie makaronu pappardelle (lub inne wstążki)
  • 1 średnia cukinia
  • opakowanie szynki parmeńskiej (szwarcwaldzkiej lub innej długo dojrzewającej)
  • 4 - 5 łyżeczek zielonego pesto (gotowego lub własnego - przykładowy przepis tutaj)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia 
  • oliwa do makaronu

Wykonanie:

Nastawiamy wodę na makaron. Gdy woda się zagotuje wrzucamy makaron.

W międzyczasie cukinię myjemy i kroimy na paski przy użyciu obieraczki do warzyw.  Na większej patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju i wrzucamy cukinię.

Do podsmażonej przez kilka minut cukinii wrzucamy szynkę i dodajemy chochelkę wody z makaronu. Dodajemy do tego pesto i mieszamy całość.

Gdy makaron się ugotuje to odcedzamy go i polewamy oliwą. Następnie możemy wrzucić go na patelnię i wymieszać z sosem lub nałożyć na talerze i polać sosem po wierzchu.



Makaron pappardelle z cukinią, szynką parmeńską i zielonym pesto

Komentarze