Pappardelle to włoski, płaski makaron w kształcie wstążek, który pod względem szerokości plasuje się między tagliatelle a lasagne. Natomiast dla mnie jest to po prostu przepyszny makaron :) A podany z pesto, cukinia i szynką jest po prostu obłędny :)
Makaron pappardelle z cukinią, szynką parmeńską i zielonym pesto |
Składniki: (dla 4 osób)
- opakowanie makaronu pappardelle (lub inne wstążki)
- 1 średnia cukinia
- opakowanie szynki parmeńskiej (szwarcwaldzkiej lub innej długo dojrzewającej)
- 4 - 5 łyżeczek zielonego pesto (gotowego lub własnego - przykładowy przepis tutaj)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- oliwa do makaronu
Wykonanie:
Nastawiamy wodę na makaron. Gdy woda się zagotuje wrzucamy makaron.
W międzyczasie cukinię myjemy i kroimy na paski przy użyciu obieraczki do warzyw. Na większej patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju i wrzucamy cukinię.
Do podsmażonej przez kilka minut cukinii wrzucamy szynkę i dodajemy chochelkę wody z makaronu. Dodajemy do tego pesto i mieszamy całość.
Gdy makaron się ugotuje to odcedzamy go i polewamy oliwą. Następnie możemy wrzucić go na patelnię i wymieszać z sosem lub nałożyć na talerze i polać sosem po wierzchu.
Makaron pappardelle z cukinią, szynką parmeńską i zielonym pesto |
Komentarze
Prześlij komentarz