Ostatnio moją ulubiona rybą jest dorsz. Dziś w wersji dietetycznej pieczony w folii z mnóstwem ziół i papryczką chilli. Aromat w mieszkaniu nieziemski. Koniecznie spróbujcie :)
Ryba pieczona w folii z ziołami i papryczką chilli. Dorsz z piekarnika. |
Składniki:
- 2 duże filety ryby (u mnie dorsz)
- papryczka chilli
- 2-3 gałązki rozmarynu
- 1-2 łyżeczki lubczyku
- ryż (zależnie od ilości osób)
- łyżeczka sosu sojowego
- 3-4 łyżeczki oliwy
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- mieszanka ziół (zioła włoskie): rozmaryn, tymianek, cząber, estragon, bazylia, papryka słodka, pieprz kolorowy
Wykonanie:
Naczynie do zapiekania lub blaszkę do pieczenia wykładamy folia z zapasem do zawinięcia na wierzch. Układamy na niej rybę.
Papryczkę chilli kroimy na kawałki. Układamy na rybę.
Przygotowujemy marynatę łącząc w naczyniu wszystkie jej składniki. Polewamy nią filety.
Rozkładamy rozmaryn i posypujemy lubczykiem.
Folie zakładamy luźno na rybę aby stworzyć coś w rodzaju rękawa do pieczenia.
Tak przygotowana rybę wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni na termoobieg. Pieczemy zawiniętą folią ok. 20 -25 minut (zależnie od grubości fileta). Następnie możemy rozchylić folię dosłownie na parę minut pod koniec aby zrumienić wierzch.
W międzyczasie nastawiamy ryż. Dobrym sposobem na ugotowanie ryżu jest użycie szybkowaru. Możemy nastawić go wcześniej przed włożeniem ryby do piekarnika. Gotujemy 2,5 minuty i odstawiamy zamknięty na bok. Gdy ryba będzie gotowa otwieramy szybkowar i mamy ciepły, ugotowany ryż :)
Ryba pieczona w folii z ziołami i papryczką chilli. Dorsz z piekarnika. |
Ryba pieczona w folii z ziołami i papryczką chilli. Dorsz z piekarnika. |
Ryba pieczona w folii z ziołami i papryczką chilli. Dorsz z piekarnika. |
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńDziękuję i pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuń