W tamtym tygodniu był bardzo łatwy przepis na jabłka do szarlotki więc teraz czas na szarlotkę :) Gdy przygotujemy sobie jabłka do słoików według tego przepisu to zrobienie szarlotki stanie się bajecznie proste. Uwielbiam ten zapach i smak, a Wy? :)
Szarlotka pachnąca cynamonem na delikatnym kruchym cieście |
Składniki:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- pół szklanki mąki mieszanej (pszennej białej z razową)
- pół szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- plus 1 litrowy słoik "jabłek na szarlotkę" (przepis tutaj)
Wykonanie:
Mąkę, zimne masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtka siekamy nożem. Gdy dobrze rozdrobnimy dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.
1/3 ciasta zawijamy w folię i odkładamy do zamrażarki. Chłodzimy 10-15 minut.
2/3 ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem blaszki. Nakładamy na ciasto jabłka.
Z białek ubijamy pianę i wykładamy na jabłka.
Na wierzch ścieramy na grubych oczkach ciasto z zamrażarki.
Pieczemy w 180 stopniach na termoobiegu około 40 minut (do zrumienienia).
Szarlotka pachnąca cynamonem na delikatnym kruchym cieście |
Szarlotka pachnąca cynamonem na delikatnym kruchym cieście |
Szarlotka pachnąca cynamonem na delikatnym kruchym cieście |
Komentarze
Prześlij komentarz