Barszcz czerwony z ziemniakami


     W moim domu rodzinnym barszcz czerwony był zawsze przecedzany, zabielany i podawany z jajkiem i kiełbasą. Taki barszcz był oczywiście pyszny i chętnie go jadam u mamy ale w swoim domu serwuję trochę inna wersję. Nic nie odcedzam, nic nie wyrzucam. Barszcz serwuje z całą zawartością warzywną dodatkowo wzbogaconą o ziemniaki :) Uważam, że jest pyszny. Przekonajcie się sami.



Składniki:
  • 5-6 buraków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • cebula
  • 5-6 ziemniaków
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz 
  • sok z połowy cytryny
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Nastawiamy wodę w czajniku (przynajmniej 2 litry).

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. W garnku na zupę rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Podsmażamy na małym ogniu.

W tym czasie obieramy marchewki, pietruszkę oraz selera i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy warzywa na cebulkę i podsmażamy. Dajemy wszystkie przyprawy.

Obieramy buraki i kroimy w kosteczkę.

Do podsmażonych warzyw wlewamy zagotowaną wodę. Wrzucamy buraki i gotujemy.

Obieramy ziemniaki i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je do zupy gdy pozostałe warzywa trochę zmiękną.

Dodajemy sok z cytryny i gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą.









Komentarze