W moim domu rodzinnym barszcz czerwony był zawsze przecedzany, zabielany i podawany z jajkiem i kiełbasą. Taki barszcz był oczywiście pyszny i chętnie go jadam u mamy ale w swoim domu serwuję trochę inna wersję. Nic nie odcedzam, nic nie wyrzucam. Barszcz serwuje z całą zawartością warzywną dodatkowo wzbogaconą o ziemniaki :) Uważam, że jest pyszny. Przekonajcie się sami.
Składniki:
- 5-6 buraków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- cebula
- 5-6 ziemniaków
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
- olej do smażenia
Wykonanie:
Nastawiamy wodę w czajniku (przynajmniej 2 litry).
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. W garnku na zupę rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Podsmażamy na małym ogniu.
W tym czasie obieramy marchewki, pietruszkę oraz selera i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy warzywa na cebulkę i podsmażamy. Dajemy wszystkie przyprawy.
Obieramy buraki i kroimy w kosteczkę.
Do podsmażonych warzyw wlewamy zagotowaną wodę. Wrzucamy buraki i gotujemy.
Obieramy ziemniaki i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je do zupy gdy pozostałe warzywa trochę zmiękną.
Dodajemy sok z cytryny i gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą.
Komentarze
Prześlij komentarz