No to zaszalałam :) Nie dość, że zrobiłam gruszki w winie to jeszcze w towarzystwie malinowej bitej śmietany :) Spróbujcie. Jak dla mnie pycha ;)
Składniki:
Wykonanie:
Gruszki pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w ósemki. Możemy obrać ze skórki, ale mi ona nie przeszkadza więc zostawiłam. Wkładamy do rondelka, zalewamy winem i dusimy do momentu aż większość wina odparuje.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem przez pół minuty. Dodajemy dżem malinowy (koniecznie taki bez pestek) i ubijamy na sztywno.
Wystudzone gruszki przekładamy do pucharków i ozdabiamy naszą malinową bitą śmietaną.
Gruszki w winie z malinową bitą śmietaną |
Składniki:
- 3-4 gruszki
- szklanka czerwonego wina na grzańca (lub zwykłego wina z dodatkiem miodu i przypraw korzennych)
- 100 ml śmietanki
- 2 łyżeczki dżemu/konfitury malinowej bez pestek
Wykonanie:
Gruszki pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w ósemki. Możemy obrać ze skórki, ale mi ona nie przeszkadza więc zostawiłam. Wkładamy do rondelka, zalewamy winem i dusimy do momentu aż większość wina odparuje.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem przez pół minuty. Dodajemy dżem malinowy (koniecznie taki bez pestek) i ubijamy na sztywno.
Wystudzone gruszki przekładamy do pucharków i ozdabiamy naszą malinową bitą śmietaną.
Gruszki w winie z malinową bitą śmietaną |
Komentarze
Prześlij komentarz