Sezon grzybowy rozpoczęty dlatego dziś proponuję schab w sosie śmietanowym z grzybami i świeżym rozmarynem. Pycha :)
Schab w sosie z grzybów leśnych ze świeżym rozmarynem |
Składniki:
- schab jak na kotlety (4 kawałki)
- 20-30 dag grzybów leśnych (ewentualnie pieczarek)
- cebula
- 150 ml śmietanki
- olej do smażenia
- świeży rozmaryn
- kasza jęczmienna (stosownie do ilości osób)
- marynata: 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso rozbijamy delikatnie i umieszczamy w marynacie. Trzymamy w niej kilka godzin lub całą noc.
Na większej patelni rozgrzewamy olej. Zamarynowane mięso obsmażamy aby zatrzymać w nim wilgoć. Ściągamy z patelni.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojona w kosteczkę cebulę razem z rozmarynem. Następnie dokładamy pokrojone na kawałki grzyby. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy kilka minut pod przykryciem. Przyprawiamy sola i pieprzem.
W kolejnym kroku wkładamy mięso i dalej dusimy. Gdy mięso lekko zmięknie wlewamy śmietankę i dusimy na małym ogniu do miękkości.
Podajemy z ugotowana kaszą i ogórkiem kiszonym.
Schab w sosie z grzybów leśnych ze świeżym rozmarynem |
Komentarze
Prześlij komentarz