Wytrawne muffiny z cukinii, z wędliną, oliwkami i papryką

     Dziś zaproponuję Wam smaczną, ciekawą przekąskę, którą również w towarzystwie ryżu lub kaszy możemy serwować na obiad. Będą to wytrawne muffiny, ale muffiny tylko z formy, gdyż zrobione bez użycia mąki.

Wytrawne muffiny z cukinii, z wędliną, oliwkami i papryką


Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • 5 jajek
  • 200 ml śmietanki
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej do posmarowania blaszki
  • dodatki wedle uznania: kukurydza, oliwki, kiełbasa, szynka, papryka, koperek
  • ok 120 g sera żółtego startego na grubych oczkach

Wykonanie:

Umytą cukinię kroimy w cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw lub specjalnego nożyka do sera.

Blaszkę na muffinki smarujemy olejem.

W każdym zagłębieniu na muffinkę układamy plastry cukinii na dnie i naokoło tworząc koszyczek.

Do każdego koszyczka dodajemy wybrane przez nas składniki: kiełbasę lub wędlinę pokrojoną w kosteczkę, kukurydzę, pokrojoną paprykę, oliwki. Każdy koszyczek może być inny wedle upodobań.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietankę oraz przeprawy. Widelcem lub ubijaczką mieszamy dokładnie.

Wypełnione składnikami koszyczki napełniamy masą jajeczną.

Na wierch dajemy ser żółty.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni najlepiej na termoobiegu ok 20 minut do ścięcia się masy jajecznej.

Możemy serwować jako danie obiadowe z kaszą (ryżem) lub jako przekąskę.

Wytrawne muffiny z cukinii, z wędliną, oliwkami i papryką





Wytrawne muffiny z cukinii, z wędliną, oliwkami i papryką




Wytrawne muffiny z cukinii, z wędliną, oliwkami i papryką




Wytrawne muffiny z cukinii, z wędliną, oliwkami i papryką





Komentarze