Dziś kolejny przepis na bardzo łatwą do przyrządzenia zupę z brokułów. Dla mnie najbardziej pracochłonne w przygotowywaniu zupy jest krojenie warzyw w kosteczkę. Tu nie mamy tego problemu. Warzywa kroimy na duże kawałki, bo finalnie wszystko zblendujemy. Jedynie ziemniaczki gotujemy osobno z liściem laurowym i zielem angielskim nadając im niepowtarzalnego aromatu.
Zupa krem z brokułów w towarzystwie aromatycznych ziemniaczków |
Składniki:
- 1 brokuł
- 5-6 ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pól selera
- cebula
- łyżka masła klarowanego
- szczypta pieprzu ziołowego
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w garnku w którym będziemy gotować zupę. W tym czasie obieramy warzywa.
Selera, marchewki i pietruszkę kroimy w większe kawałki i wrzucamy na podsmażoną cebulkę. Przyprawiamy i podsmażamy chwilę. W tym czasie zagotowujemy wodę w czajniku.
Wlewamy zagotowaną wodę do garnka i gotujemy warzywa. W tym czasie kroimy ziemniaki w kosteczkę. Jednego ziemniaka wrzucamy do garnka a resztę gotujemy w osobnym garnku z liściem laurowym, zielem angielskim i solą do miękkości.
Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do zupy gdy reszta warzyw będzie już lekko miękka. Całość gotujemy do miękkości.
Ugotowana zupę blendujemy na krem. Powinno się to robić po ostudzeniu ze względu na ostrza blendera. Natomiast jeśli od razu chcemy jeść no to nie ma wyjścia :) trzeba podjąć ryzyko stępienia ostrzy.
Podajemy z ziemniakami i kleksem śmietany. Możemy też posypać pestkami dyni.
Zupa krem z brokułów w towarzystwie aromatycznych ziemniaczków |
Zupa krem z brokułów w towarzystwie aromatycznych ziemniaczków |
Komentarze
Prześlij komentarz