Łazanki to kolejne danie po krokietach, które uważałam za trudne do wykonania, a wcale takie nie jest. Kapustę właściwie przygotowuje się według tego samego przepisu do obu dań. Tym razem jednak pominęłam cebulę, po której mam dolegliwości żołądkowe. Dodałam natomiast boczek pokrojony w kosteczkę dla lepszego, wyrazistego smaku :)
Łazanki z kapustą, grzybami i boczkiem |
Składniki:
- makaron łazanki (opakowanie 400-500 g)
- średnia główka kapusty
- 500 g pieczarek
- 200 g boczku
- sól, pieprz
Kapustę przygotowujemy tak samo jak na krokiety.
Szatkujemy ją w robocie kuchennym na takim nożyku jak w tradycyjnej szatkownicy. Jeśli nie posiadamy robota to musimy poszatkować ręcznie. Następnie kapustę wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok 15 minut z 2 łyżkami soli. Gdy będzie miękka odcedzamy.
W tym czasie kroimy w kosteczkę boczek i smażymy na większej patelni. Gdy się zrumieni dorzucamy pieczarki przeciśnięte przez takie urządzenie jak poniżej na zdjęciu. Jeśli nie mamy takiego wynalazku to kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy całość do miękkości. Wrzucamy odsączoną (odciśniętą) kapustę i dokładnie mieszamy.
W tym czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron możemy pomieszać z dwoma łyżkami oleju rzepakowego aby się nie posklejał.
Łączymy wszystkie składniki i serwujemy gorące danie. Smacznego :)
Łazanki z kapustą, grzybami i boczkiem |
Łazanki z kapustą, grzybami i boczkiem |
Komentarze
Prześlij komentarz