Drożdżówki wyrabiane w robocie kuchennym okazały się łatwe do zrobienia a ja myślałam że to takie trudne :)
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki (100 g razowej i 400 g pszennej tortowej)
- 50 g drożdży
- szklanka mleka
- 4 łyżki cukru
- 50 g masła
- 2 jajka
Składniki na kruszonkę:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła
Przygotowujemy misę robota kuchennego z wiertłem do ugniatania ciasta.
Wrzucamy do misy pokruszone drożdże. Dodajemy 4 łyżki cukru i 3 łyżki mąki.
Mleko delikatnie podgrzewamy. 50 ml mleka wlewamy do drożdży.
Odstawiamy zaczyn na 20 minut pod przykryciem (może być przykryte ściereczką).
Do pozostałego mleka wrzucamy masło aby się roztopiło.
Po 20 minutach wrzucamy wszystkie pozostaje składniki ciasta (pozostała mąka, mleko z masłem i jajka) i włączamy zagniatanie. Pierwsze zagniatamy na wolnych obrotach a potem przez 5 minut na szybkich.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 30 stopni i wyłączamy. Zarobione ciasto w misce przykryte ściereczką wkładamy do piekarnika na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki (w tym zimne masło) siekamy nożem aby powstały grudki.
Po pół godziny przygotowujemy stolnicę (może być silikonowa) podsypujemy mąką i wykładamy połowę ciasta. Obtaczamy w mące i rozwałkujemy na prostokąt.
Wzdłuż dłuższej krawędzi rozkładamy borówki i zwijamy roladę. Zwiniętą roladę tniemy na części i układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy kawałek dajemy kruszonkę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni na termoobiegu. Pieczemy 13-15 minut do zrumieniania.
Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Możemy też do niej dać inne owoce albo powidło.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz