Grzane wino (grzaniec) z goździkami, miodem i pomarańczą


     Po długim, ciepłym sezonie, jakiego wcześniej nie miewaliśmy w Polsce, nadeszły chłody i lekki mróz. Jest to więc idealny sezon na delektowanie się grzanym winem. Aromatyczne przyprawy, soczyste pomarańcze i czerwone wino z miodem to coś co umili te zimne, długie wieczory.


Grzane wino (grzaniec) z goździkami, miodem i pomarańczą

Składniki:
  • czerwone wino półsłodkie (butelka)
  • miód do smaku
  • łyżka goździków
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta: imbiru i gałki muszkatołowej
  • 2 pomarańcze

Wykonanie:

Pomarańcze dokładnie myjemy. Jedną kroimy w plasterki. Do każdego plasterka wbijamy goździki i przekładamy do garnka. Zalewamy winem. Dodajemy resztę przypraw i podgrzewamy. Nie doprowadzamy do wrzenia. Podgrzane wino słodzimy do smaku miodem.

Drugą pomarańczę kroimy w ósemki. Dajemy po dwa kawałki bezpośrednio do szklanek na wino. Przelewamy wino do szklanek i serwujemy.

Pomarańcze grzane z winem możemy również zjeść po wyciągnięciu goździków.

Grzane wino (grzaniec) z goździkami, miodem i pomarańczą

Komentarze