Po długim, ciepłym sezonie, jakiego wcześniej nie miewaliśmy w Polsce, nadeszły chłody i lekki mróz. Jest to więc idealny sezon na delektowanie się grzanym winem. Aromatyczne przyprawy, soczyste pomarańcze i czerwone wino z miodem to coś co umili te zimne, długie wieczory.
Grzane wino (grzaniec) z goździkami, miodem i pomarańczą |
Składniki:
- czerwone wino półsłodkie (butelka)
- miód do smaku
- łyżka goździków
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta: imbiru i gałki muszkatołowej
- 2 pomarańcze
Wykonanie:
Pomarańcze dokładnie myjemy. Jedną kroimy w plasterki. Do każdego plasterka wbijamy goździki i przekładamy do garnka. Zalewamy winem. Dodajemy resztę przypraw i podgrzewamy. Nie doprowadzamy do wrzenia. Podgrzane wino słodzimy do smaku miodem.
Drugą pomarańczę kroimy w ósemki. Dajemy po dwa kawałki bezpośrednio do szklanek na wino. Przelewamy wino do szklanek i serwujemy.
Pomarańcze grzane z winem możemy również zjeść po wyciągnięciu goździków.
Grzane wino (grzaniec) z goździkami, miodem i pomarańczą |
Komentarze
Prześlij komentarz