Naszło mnie na racuchy choć robię je rzadko. Do drożdżowych przekonała mnie moja mama. Ja dodałam własną jakość czyli smażone cienkie plasterki jabłek ze skórką. Pycha :)
Racuchy drożdżowe na kefirze ze smażonymi plasterkami jabłek |
Składniki:
- duży kubek kefiru (ok. 400ml)
- 50 g drożdży
- szklanka mleka
- 2 szklanki mąki (w tym pół szklanki razowej)
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- jabłka smażone z 2 łyżkami cukru
- cukier puder do oprószenia racuchów
Wykonanie:
Jabłka dzielimy na cząstki i ścieramy w robocie lub na tarce na cienkie plasterki. Smażymy je z cukrem na patelni z odrobiną wody.
Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku.
Wszystkie składniki na racuchy mieszamy w misce za pomocą trzepaczki. Dodajemy przestudzone jabłka i dokładnie mieszamy.
Racuchy smażymy na patelni teflonowej lekko posmarowanej olejem.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Racuchy drożdżowe na kefirze ze smażonymi plasterkami jabłek |
Komentarze
Prześlij komentarz