Racuchy drożdżowe na kefirze ze smażonymi plasterkami jabłek


     Naszło mnie na racuchy choć robię je rzadko. Do drożdżowych przekonała mnie moja mama. Ja dodałam własną jakość czyli smażone cienkie plasterki jabłek ze skórką. Pycha :)

Racuchy drożdżowe na kefirze ze smażonymi plasterkami jabłek


Składniki:
  • duży kubek kefiru (ok. 400ml)
  • 50 g drożdży
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki (w tym pół szklanki razowej)
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • jabłka smażone z 2 łyżkami cukru 
  • cukier puder do oprószenia racuchów

Wykonanie:

Jabłka dzielimy na cząstki i ścieramy w robocie lub na tarce na cienkie plasterki. Smażymy je z cukrem na patelni z odrobiną wody.

Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku.

Wszystkie składniki na racuchy mieszamy w misce za pomocą trzepaczki. Dodajemy przestudzone jabłka i dokładnie mieszamy.

Racuchy smażymy na patelni teflonowej lekko posmarowanej olejem.

Podajemy oprószone cukrem pudrem.


Racuchy drożdżowe na kefirze ze smażonymi plasterkami jabłek

Komentarze