Tą przekąskę jadłam pierwszy raz u Ewy - moje koleżanki z pracy. Bardzo mi posmakowała i postanowiłam zrobić ją w domu. Nie pamiętam dokładnie co Ewa dawała do środka, ale podstawą był tuńczyk, serek i słonecznik. Ja dzisiaj zrobiłam taką wersję - zobaczcie sami :)
Składniki:
- 200 g dużych muszli makaronowych
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- opakowanie serka almette śmietankowego (lub inny tego typu)
- 2 małe ogórki
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i studzimy.
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
Ogórka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
W misce mieszamy serek, tuńczyka, majonez, ogórka, połowę słonecznika i dobrze doprawiamy. Tak przygotowaną masą faszerujemy muszle.
Przekąskę podajemy na liściach sałaty lub szpinaku posypane pozostałym słonecznikiem.
Komentarze
Prześlij komentarz