"Kotlety" wegetariańskie są bardzo łatwe do zrobienia. Nie bójcie się ich. Wystarczą nawet dwa składniki i przyprawy. Pieczemy w piekarniku, do tego jakaś surówka ;) i mamy zdrowy, pożywny posiłek. W doborze składników ogranicza nas tylko wyobraźnia :)
Ja preferuję tego typu "kotlety" w formie kulek, gdyż są bardziej soczyste. Równie dobrze możemy uformować płaskie kotlety (opcjonalnie panierować) i usmażyć je na patelni.
Składniki:
Wykonanie:
Bakłażana kroimy w ćwiartki, układamy skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy w 200 stopniach na termoobiegu 20-30 minut aż będzie miękki i zrumieniony.
Płatki jaglane wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem ok pół centymetra powyżej poziomu płatków.
Wystudzonego bakłażana i zaparzone płatki wrzucamy do pojemnika i blendujemy do połączenia składników. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni na termoobiegu. W tym czasie z przygotowanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub trochę większe. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut do zrumienienia.
Nasze "kotlety" możemy zaserwować z surówka lub sałatką albo do obiadu z warzywami.
Ja preferuję tego typu "kotlety" w formie kulek, gdyż są bardziej soczyste. Równie dobrze możemy uformować płaskie kotlety (opcjonalnie panierować) i usmażyć je na patelni.
Składniki:
- 1 bakłażan
- oliwa do skropienia bakłażana
- 150 g płatków jaglanych
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki kurkumy
- szczypta przyprawy piernikowej
- szczypta cynamonu
- szczypta pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Bakłażana kroimy w ćwiartki, układamy skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy w 200 stopniach na termoobiegu 20-30 minut aż będzie miękki i zrumieniony.
Płatki jaglane wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem ok pół centymetra powyżej poziomu płatków.
Wystudzonego bakłażana i zaparzone płatki wrzucamy do pojemnika i blendujemy do połączenia składników. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni na termoobiegu. W tym czasie z przygotowanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub trochę większe. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut do zrumienienia.
Nasze "kotlety" możemy zaserwować z surówka lub sałatką albo do obiadu z warzywami.
Super kulki, dodałabym jeszcze jakiś wyrazisty sosik :)
OdpowiedzUsuńOwszem można jakiś sosik zrobić :) ale jak dla mnie smak tych kulek jest tak pyszny, że nie chciałam go niczym zmieniać :) Same w sobie są bardzo soczyste :)
Usuń