Risotto z marchewką i cukinią

     To danie jest bajecznie łatwe do zrobienia ale w swej prostocie zadziwiająco smaczne. Marchewka i ryż podsmażone na maśle nadają cudowny smak potrawie. Natomiast do przyprawienia wystarczą sól i świeżo mielony pieprz.



Składniki:
  • szklanka ryżu
  • 2-3 marchewki
  • 2 małe cukinie (lub jedna duża)
  • łyżka masła klarowanego
  • pół litra domowego bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Marchewkę obieramy i kroimy w talarki.
Na dużej patelni roztapiamy masło klarowane. Wrzucamy ryż i lekko podsmażamy. Następnie wrzucamy marchewki i dalej podsmażamy. Następnie podlewamy ryż odrobiną bulionu. Robimy to stopniowo po trochu. Zanim wlejemy kolejną porcję wywaru warzywnego to czekamy aż poprzednia się wchłonie. Przyprawiamy solą i pieprzem.

W tym czasie kroimy cukinię w kosteczkę. Gdy marchewka będzie lekko miękka to wrzucamy cukinię. Cały czas podlewamy bulionem. Danie serwujemy, gdy ryż będzie miękki, gotowy do spożycia.







Komentarze

Prześlij komentarz