To danie jest bajecznie łatwe do zrobienia ale w swej prostocie
zadziwiająco smaczne. Marchewka i ryż podsmażone na maśle nadają cudowny smak potrawie. Natomiast do przyprawienia wystarczą sól i świeżo mielony
pieprz.
Składniki:
Marchewkę obieramy i kroimy w talarki.
Na dużej patelni roztapiamy masło klarowane. Wrzucamy ryż i lekko podsmażamy. Następnie wrzucamy marchewki i dalej podsmażamy. Następnie podlewamy ryż odrobiną bulionu. Robimy to stopniowo po trochu. Zanim wlejemy kolejną porcję wywaru warzywnego to czekamy aż poprzednia się wchłonie. Przyprawiamy solą i pieprzem.
W tym czasie kroimy cukinię w kosteczkę. Gdy marchewka będzie lekko miękka to wrzucamy cukinię. Cały czas podlewamy bulionem. Danie serwujemy, gdy ryż będzie miękki, gotowy do spożycia.
Składniki:
- szklanka ryżu
- 2-3 marchewki
- 2 małe cukinie (lub jedna duża)
- łyżka masła klarowanego
- pół litra domowego bulionu warzywnego
- sól, pieprz
Marchewkę obieramy i kroimy w talarki.
Na dużej patelni roztapiamy masło klarowane. Wrzucamy ryż i lekko podsmażamy. Następnie wrzucamy marchewki i dalej podsmażamy. Następnie podlewamy ryż odrobiną bulionu. Robimy to stopniowo po trochu. Zanim wlejemy kolejną porcję wywaru warzywnego to czekamy aż poprzednia się wchłonie. Przyprawiamy solą i pieprzem.
W tym czasie kroimy cukinię w kosteczkę. Gdy marchewka będzie lekko miękka to wrzucamy cukinię. Cały czas podlewamy bulionem. Danie serwujemy, gdy ryż będzie miękki, gotowy do spożycia.
:)
OdpowiedzUsuń