Zainspirowana sałatką, którą jadłam u sąsiadki stworzyłam własną kompozycję składników. Wykorzystałam gruszkę i orzechy jako podstawę a dodałam ser długo dojrzewający, który bardzo wzbogaca smak.
Składniki:
Salaty myjemy, osuszamy i wykładamy na talerz. Większe liście sałaty rwiemy na kawałki.
Ser feta kroimy w kosteczkę a ser dojrzewający na cienkie plasterki i wykładamy na sałatę. Gruszkę obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do naszej sałatki. Pomidora możemy obrać ze skórki, kroimy na kawałki i dodajemy na talerz. Wrzucamy orzechy.
Sałatkę przed samym podaniem polewamy przygotowanym sosem.
Składniki:
- różne rodzaje sałat (miks sałat, rukola, roszponka itp.)
- 50 g sera długo dojrzewającego typu parmezan, grana padano lub inny
- 50 g sera feta
- 50 g orzechów włoskich
- 1 gruszka
- 1 pomidor (ja użyłam żółtą odmianę)
- opcjonalnie oliwki
- plus sos do polania (po łyżeczce: soku z cytryny, musztardy miodowej, musztardy zwykłej, miodu i ciepłej wody oraz 2 łyżeczki oliwy, sól i pieprz)
Salaty myjemy, osuszamy i wykładamy na talerz. Większe liście sałaty rwiemy na kawałki.
Ser feta kroimy w kosteczkę a ser dojrzewający na cienkie plasterki i wykładamy na sałatę. Gruszkę obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do naszej sałatki. Pomidora możemy obrać ze skórki, kroimy na kawałki i dodajemy na talerz. Wrzucamy orzechy.
Sałatkę przed samym podaniem polewamy przygotowanym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz