Zielona sałatka z serem długo dojrzewającym, gruszką i orzechami włoskimi

     Zainspirowana sałatką, którą jadłam u sąsiadki stworzyłam własną kompozycję składników. Wykorzystałam gruszkę i orzechy jako podstawę a dodałam ser długo dojrzewający, który bardzo wzbogaca smak.



Składniki:
  • różne rodzaje sałat (miks sałat, rukola, roszponka itp.)
  • 50 g sera długo dojrzewającego typu parmezan, grana padano lub inny
  • 50 g sera feta
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 gruszka
  • 1 pomidor (ja użyłam żółtą odmianę)
  • opcjonalnie oliwki
  • plus sos do polania (po łyżeczce: soku z cytryny, musztardy miodowej, musztardy zwykłej, miodu i ciepłej wody oraz 2 łyżeczki oliwy, sól i pieprz)
Wykonanie:

Salaty myjemy, osuszamy i wykładamy na talerz. Większe liście sałaty rwiemy na kawałki.
Ser feta kroimy w kosteczkę a ser dojrzewający na cienkie plasterki i wykładamy na sałatę. Gruszkę obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do naszej sałatki. Pomidora możemy obrać ze skórki, kroimy na kawałki i dodajemy na talerz. Wrzucamy orzechy.

Sałatkę przed samym podaniem polewamy przygotowanym sosem.



Komentarze