Krem czekoladowy na bazie jaglanki (bez cukru, bez laktozy)

   Bez cukru da się żyć ale już bez słodyczy ja nie potrafię. Dlatego metodą prób i błędów oraz inspirując się różnymi przepisami próbuję tworzyć słodycze bez cukru, które są smaczne. Dieta bez cukru jest wymagająca ale da się to zrobić :) Ostatnio zasmakowałam w tym kremie czekoladowym na bazie płatków jaglanych i suszonych daktyli. Pycha :)



Składniki:
  • 100 g płatków jaglanych
  • 6-10 suszonych daktyli bez pestek (zależnie od tego jak słodki chcemy uzyskać)
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • opcjonalnie 50 g zmielonych ziaren słonecznika
Wykonanie:

Płatki jaglane zalewamy gorąca wodą tak, aby woda tylko je przykryła. Suszone daktyle zalewamy niewielką ilością wrzątku. Po ok 10 minutach przekładamy płatki i odsączone daktyle do blendera. Dodajemy kakao, masło orzechowe i wszystko blendujemy. Jeśli krem będzie za gęsty dodajemy trochę wody z daktyli aby uzyskać lepszą konsystencję.

Czasami robię ten krem z ziarnami słonecznika a czasem bez. W tej drugiej wersji jest bardziej gładki (jak nutella). Spróbujcie jedną i drugą wersję i sami zdecydujcie, która Wam lepiej odpowiada :)







Smaczne! A Nie Tuczy :)

Komentarze

  1. Deser idealny dla dzieci jako zdrowy zamiennik np. pełnych cukru wafelków czy batonów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealny dla każdego kto chce odżywiać się lepiej - bez chemii i bez cukru :)

      Usuń

Prześlij komentarz