Bez cukru da się żyć ale już bez słodyczy ja nie potrafię.
Dlatego metodą prób i błędów oraz inspirując się różnymi przepisami próbuję
tworzyć słodycze bez cukru, które są smaczne. Dieta bez cukru jest
wymagająca ale da się to zrobić :) Ostatnio zasmakowałam w tym kremie
czekoladowym na bazie płatków jaglanych i suszonych daktyli.
Pycha :)
Składniki:
Płatki jaglane zalewamy gorąca wodą tak, aby woda tylko je przykryła. Suszone daktyle zalewamy niewielką ilością wrzątku. Po ok 10 minutach przekładamy płatki i odsączone daktyle do blendera. Dodajemy kakao, masło orzechowe i wszystko blendujemy. Jeśli krem będzie za gęsty dodajemy trochę wody z daktyli aby uzyskać lepszą konsystencję.
Czasami robię ten krem z ziarnami słonecznika a czasem bez. W tej drugiej wersji jest bardziej gładki (jak nutella). Spróbujcie jedną i drugą wersję i sami zdecydujcie, która Wam lepiej odpowiada :)
Składniki:
- 100 g płatków jaglanych
- 6-10 suszonych daktyli bez pestek (zależnie od tego jak słodki chcemy uzyskać)
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- opcjonalnie 50 g zmielonych ziaren słonecznika
Płatki jaglane zalewamy gorąca wodą tak, aby woda tylko je przykryła. Suszone daktyle zalewamy niewielką ilością wrzątku. Po ok 10 minutach przekładamy płatki i odsączone daktyle do blendera. Dodajemy kakao, masło orzechowe i wszystko blendujemy. Jeśli krem będzie za gęsty dodajemy trochę wody z daktyli aby uzyskać lepszą konsystencję.
Czasami robię ten krem z ziarnami słonecznika a czasem bez. W tej drugiej wersji jest bardziej gładki (jak nutella). Spróbujcie jedną i drugą wersję i sami zdecydujcie, która Wam lepiej odpowiada :)
Deser idealny dla dzieci jako zdrowy zamiennik np. pełnych cukru wafelków czy batonów :)
OdpowiedzUsuńIdealny dla każdego kto chce odżywiać się lepiej - bez chemii i bez cukru :)
Usuń